ForskarFredag

Spara favorit 20 aug augusti 2018
Gruppbild ForskarFredag

Vad gör egentligen en forskare och vad forskas det om på Mittuniversitetet? Det kan du få redan på under ForskarFredag den 28 och 29 september! Under två dagar står forskaren i centrum och du ges möjlighet att ta del av spännande och aktuell forskning!

ForskarFredag arrangeras i år både i Sundsvall och i Östersund. Nytt för i år är evenemanget sträcker sig under två dagar. Fredagen den 28 och lördag den 29 september.  Under dessa två dagar har du möjlighet att lyssna till intressanta föreläsningar, ställa frågor om forskning och få en bättre bild av vad en forskare egentligen gör.

Vad händer i Sundsvall? 

Läs mer
Fredagen den 28 september är du välkommen till Kulturmasinet där du kan lyssna till den senaste forskningen under ett antal lunchföreläsningar mellan kl. 11.30 och 13.00. Vi bjuder på en lunchsmörgås. 

Lördagen den 29 september mellan kl. 13-16 hittar du oss i Birsta City där våra forskare kommer att berätta om sin forskning under lättsammare former i restaurangdelen. Vi finns även i barnrummet på plan 2, där det kommer att hända spännande saker! Technicus i Härnösand kommer att vara på plats. Dagen leds av konferencier Fredrik Birging, känd radioröst från P4 Västernorrland.

Vad händer i Östersund?

Läs mer
Fredagen den 28 september
är du välkommen till Storsjöteaterns foajé mellan kl. 16-18 på en "afterwork" där vi bjuder på något enklare att äta. Där kan du lyssna till den senaste forskningen i ett antal korta föreläsningar samt passa på och mingla med Mittuniversitetet. Evenemanget 
leds av konferencier Fredrik Alverland, känd radioröst från P4 Jämtland. 

Lördagen den 29 september håller vi öppet hus i våra forskningscentrum på campus mellan kl. 11-15. Ingen föranmälan krävs. Det kommer att finnas aktiviteter på centren och tipsslingor. De center som håller öppet är:

Risk and Crisis Research Centre - simuleringslaboratorium 
Krislabbet där vi simulera mängder av olika miljöer och scenarion, alltifrån en brand i hemmet till stora folksamlingar, trafikolyckor med mera. Vågar du prova?

Sport Tech Research Centre
Som är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum vid Mittuniversitetet med fokus på sportteknologi och produktutveckling. 

Nationellt vintersportcentrum
Är ett av världens ledande centrum för idrottsforskning, utbildning och tester inom vinteridrott. 

ForskarFredag är helt kostnadsfritt och öppet för alla besökare.

Välkommen!

 

Massexperiment - Nyckelpigeförsöket

Sista ansökningsdag för att delta är den 1 juni. 

Den biologiska mångfalden är hotad. Kan en app som känner igen olika arter av nyckelpigor bidra till en lösning? I ForskarFredags massexperiment 2018 – Nyckelpigeförsöket – bjuder forskare vid Naturhistoriska riksmuseet in alla intresserade att vara med och forska. Läs mer

 

Om ForskarFredag

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I över 250 städer i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Läs mer om ForskarFredags nationella satsning här.

Kontakt

Sofia de Wall

Sofia de Wall, forskningskommunikatör,
samordnare ForskarFredag
sofia.dewall@miun.se
010-142 82 58