ForskarFredag

Spara favorit 28 jan januari 2019
Forskarfredag

Vad gör egentligen en forskare och vad forskas det om på Mittuniversitetet? Det kan du få reda på under ForskarFredag den 28 och 29 september! Under två dagar står forskaren i centrum och du ges möjlighet att ta del av spännande och aktuell forskning! Vi livesänder aktiviteterna under fredagen, se länkar nedan.

ForskarFredag arrangeras i år både i Sundsvall och i Östersund. Nytt för i år är evenemanget sträcker sig under två dagar då du har möjlighet att lyssna till intressanta föreläsningar, ställa frågor om forskning och få en bättre bild av vad en forskare egentligen gör.

Inspelningar från den 28 september

Sändning Sundsvall start 28 september, lunchseminarier
Sändning Östersund, start 28 september, afterwork

Vad händer i Sundsvall? 

Läs mer
Fredagen den 28 september är du välkommen till Kulturmagasinet där du kan lyssna till den senaste forskningen under ett antal lunchföreläsningar mellan kl. 11.30 och 13.00. Vi bjuder på en lunchsmörgås samt kaffe eller te. Vi livesänder seminarierna och lägger även upp dem på vår Youtubekanal efteråt. Länk kommer att finnas på denna sida. 

Lördagen den 29 september mellan kl. 13-16 hittar du oss i Birsta City där våra forskare kommer att berätta om sin forskning under lättsammare former i restaurangdelen. Vi finns även i barnrummet på plan 2, där det kommer att hända spännande saker! Technicus i Härnösand kommer att vara på plats. Dagen leds av konferencier Fredrik Birging, känd radioröst från P4 Västernorrland.

Vad händer i Östersund?

Läs mer
Fredagen den 28 september är du välkommen till Storsjöteaterns foajé mellan kl. 16-18 på en "afterwork" där vi bjuder på något enklare att äta. Där kan du lyssna till den senaste forskningen i ett antal korta föreläsningar samt passa på och mingla med Mittuniversitetet. Evenemanget leds av konferencier Fredrik Alverland, känd radioröst från P4 Jämtland. Vi livesänder seminarierna och lägger även upp dem på vår Youtubekanal efteråt. Länk kommer att finnas på denna sida. 

Lördagen den 29 september håller vi öppet hus i våra forskningscentrum på campus mellan kl. 11-15. Ingen föranmälan krävs men två av centren har bestämda besöktider, se nedan. Det kommer att finnas aktiviteter och tävlingar på centren. De center som håller öppet är:

Risk and Crisis Research Centre - simuleringslaboratorium 
Sport Tech Research Centre - besökstider: 11.15, 12.45 och 14.15 
Nationellt vintersportcentrum - besökstider: 12.00, 13.30 och 14.15 

ForskarFredag är helt kostnadsfritt och öppet för alla besökare.

Välkommen!

 

Massexperiment - Nyckelpigeförsöket

Sista ansökningsdag för att delta var den 1 juni. 

Den biologiska mångfalden är hotad. Kan en app som känner igen olika arter av nyckelpigor bidra till en lösning? I ForskarFredags massexperiment 2018 – Nyckelpigeförsöket – bjuder forskare vid Naturhistoriska riksmuseet in alla intresserade att vara med och forska. Läs mer

 

Östersund

28 september 
Afterwork med korta forskarseminarium i Storsjöteaterns foajé mellan kl. 16-18. Vi bjuder på wraps till de 70 första besökarna!
29 september 
Öppet hus i våra forskningscentrum (olika tider) på campus med olika aktiviteter kl. 11.00-15.00.
Läs mer

Sundsvall

28 september
Lunchföreläsningar på Kulturmagasinet kl. 11.30-13.00. Vi bjuder på kaffe och lunchsmörgås till de 70 första besökarna!
29 september
Ett spännande forskarevent i Birsta City kl. 13-16. 
Läs mer

Inspelningar 28 september

28 september Sundsvall 
28 september Östersund
(öppnas i nytt fönster, YouTube)

Om ForskarFredag

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I över 250 städer i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Läs mer om ForskarFredags nationella satsning här.

Kontakt

Sofia de Wall

Sofia de Wall, forskningskommunikatör,
samordnare ForskarFredag
sofia.dewall@miun.se
010-142 82 58