ForskarFredag

Spara favorit 8 aug augusti 2019
Forskarfredag 2018 Birsta City

Vad gör egentligen en forskare och vad forskas det om på Mittuniversitetet? Det kan du få reda på under ForskarFredag som arrangeras i slutet av september! Mellan den 23-27 september står forskaren i centrum och du ges möjlighet att ta del av spännande och aktuell forskning! Denna sida kommer att uppdateras under augusti.

ForskarFredag arrangeras i år både i Sundsvall och i Östersund. Nytt för i år är evenemanget sträcker sig under en hel Vetenskapsvecka för att fler målgrupper ska kunna lyssna till intressanta föreläsningar, ställa frågor om forskning och få en bättre bild av vad en forskare egentligen gör.

Vad händer i Sundsvall? 

Fredagen den 27 september är du välkommen till Kulturmagasinet där du kan lyssna till den senaste forskningen under ett antal lunchsamtal mellan kl. 11.30 och 12.30. Forskaren Anna-Sara Fagerholm kommer att intervjua olika forskarkollegor som berättar om spännande ämnen. Vi bjuder på en smörgås samt kaffe eller te. Vi livesänder seminarierna och lägger även upp dem på vår Youtubekanal efteråt. Länk kommer att finnas på denna sida. 
Se prel program

Lördagen den 28 september kommer det att arrangeras en mängd olika aktiviteter på Kulturmagasinet med temat Rymden. Det kommer att finnas pyssel, frågeslingor, Digidel är öppet samt kommer Technicus i Härnösand att vara på plats. Mer information kommer! 

Vad händer i Östersund?

Fredagen den 27 september är du välkommen till en afterwork i Storsjöteaterns foajé mellan kl. 16-18. Ett gäng av våra forskare berättar om det allra senaste inom olika ämnen. Evenemanget leds av konferencier Fredrik Alverland, känd radioröst från P4 Jämtland. Vi livesänder eftermiddagen och lägger även upp dem på vår Youtubekanal efteråt. Länk kommer att finnas på denna sida. 
Se program (under uppdatering)

Övriga aktiviteter som vi planerar under veckan:
Skolbesök på våra forskningscenter: Risk and Crisis Research Centre,  simuleringslaboratorium, Sport Tech Research Centre och Nationellt vintersportcentrum
Låna en forskare till skolan
Träffa en forskare, Tingshuset

ForskarFredag är helt kostnadsfritt och öppet för alla besökare.

Välkommen!

Kontakt

Sofia de Wall, forskningskommunikatör, samordnare ForskarFredag

Om Forskarfredag

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I över 250 städer i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet.
Läs mer om ForskarFredags nationella satsning här.

Massexperiment - Stjärnförsöket

Årets massexperimentet pågår mellan februari 2019 till och med februari 2020. 

Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader – ljus på natten innebär trygghet och trevligare städer, men har också visat sig ha negativa effekter för människor och djur. Ju mer ljus, desto färre stjärnor kan man se på natthimlen. Hur många stjärnor kan du se där du bor? I årets massexperiment kan du hjälpa forskare att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på himlen!

Läs mer