Projekten om Fiberbankar och Foodtech visar resultat

Fre 06 okt 2023 10:49

Forskningsprojekten om Fiberbankar och Foodtech avslutas med diskussion och seminarium. Kom och ta del av slutrapporteringen av forskningsprojekten den 10 oktober på campus Sundsvall.

Kustområdet vid Essvik
Foto: Inger Axbrink Mittuniversitetet

Forskningsprojekten Bioremediering av fiberbankar i Västernorrland och Foodtech – fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder har pågått några år och genererat mycket uppmärksamhet. Nu bjuder vi in till slutredovisning av projekten. 

Presentationer kommer bland annat ges av Johan Norrlin, SGU Statsgeolog emeritus, som ger en allmän överblick kring fibersediment. Johan “Mr Foodtech Sweden” Jörgensen kommer att berätta om mat som en ny högteknologisk industrigren.

Forskningsprojektet Bioremediering av fiberbankar i Västernorrland berör det förorenade material, så kallade fiberbankar, som byggts upp utmed Västernorrlands kust som ett resultat av historiska industriutsläpp i hav och vattendrag. Forskarna har i projektet fokuserat på möjligheterna med fiberbankar där de ser dem som en resurs och inte bara ett problem. Under sluteventet kommer de att berätta mer om sina resultat.

Forskningsprojektet Foodtech – fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder fokuserar på att använda fiberbaserade industrirester för att producera framtidens mat, foder, energi och material. Även förnybara biologiska resurser som drav från ölproduktion är en av de restprodukter som forskarna nyttjat för exempelvis svampproduktion, vilket kommer att presenteras under dagen.

Läs mer om programmet och seminariet. 

Heldagsevent uppmärksammar forskningsprojekt inom bioremediering och foodtech

Läs mer om forskningsprojektet Bioremediering av fiberbankar i Västernorrland 

Läs mer om forskningsprojektet Foodtech Fermentering

För mer information, kontakta

Erik Hedenström, professor i organisk kemi och projektledare, E-post: erik.hedenstrom@miun.se, Telefon: 010-1428729 

Matilda Eliasson, kommunikatör E-post: matilda.eliasson@miun.se, Telefon: 010-1428607

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-10-06