Mittuniversitetet arrangerade konferens i Rom

Tis 05 dec 2023 10:57

Konferensens tema var ”förhållandet mellan pjäsförfattare och miljö, från 1800-talet till nutid” och hade deltagare från en rad olika länder. –Jag ser framemot att vidareutveckla detta, säger Vicky Angelaki, professor i Engelska vid Mittuniversitetet.

En kvinna klädd i svart står vid ett bord och föreläser
Vicky Angelaki presenterar vid konferensen i Rom.

Berätta lite om konferensen

- Konferensen fick stöd av den strategiska samfinansiering som jag tilldelades från Mittuniversitetet i samband med mitt tidigare projekt Föreställning av mellanrum: social flyktighet i samtidens teater som behandlade miljöfrågan inom nutidens teater på ett bredare sätt. Därför var det särskilt viktigt för mig att följa upp relaterade tematiska trådar, men också att utforska nya direktioner inom miljöhumaniora och konst. Som årets Nobelpris i litteratur, vilket tilldelades dramatikern Jon Fosse, påminner oss - teater förblir en viktig del av vårt samhälle. Som litteraturform, men också som konstform, har teater en stor potential för att involvera en bredare publik genom diskussioner gälande miljö- och klimatkrisen och jag ville att konferensen skulle bidra till den typen av dialoger, säger Vicky Angelaki som, tillsammans med Charlotta Palmstierna Einarsson, planerade och arrangerade konferensen. 

Vilka deltog?

- Efter att jag fick idéen för konferensen bjöd jag min kollega Charlotta Palmstierna Einarsson, lektor i Engelska vid Mittuniversitetet, att vara med och hon accepterade. Tyvärr kunde inte Lotta vara med till slutet, men det var så trevligt att planera tillsammans. Programmet innehöll presentationer från 14 akademiska kollegor från olika länder: Irland, Italien, Kanada, Nigeria, Spanien, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Konferensen ägde rum på Svenska institutet i Rom och det var en stor glädje för mig att samarbeta med institutets personal, både inom administration och akademiskt ledarskap. Jag vill verkligen tacka institutets personal för att de stöttade projektet från första början, säger Vicky Angelaki. 

Är ni nöjda med hur konferensen blev?

- Absolut! Institutet är en mycket vacker plats som dessutom har historisk betydelse. Det är också en ideal plats för forskningsrelaterade evenemang då möjligheten att fokusera på diskussioner är stor. Vi hade en hel del fina och mångsidiga diskussioner, säger Vicky Angelaki. 

Jag ser fram emot att vidareutveckla idéer och att samverka både nationellt och internationellt

Varför är det viktigt med denna typer av konferenser?

- Miljöfrågan tillhör humanistiska och konstnärliga ämnen såväl som natur- och samhällsvetenskapliga discipliner. Förutom detta kräver miljöfrågan dessutom ett brett internationellt samarbete. Konferensen är ett försök att sammanföra dessa principer, säger Vicky Angelaki.   

Kommer ni att jobba vidare med detta på något sätt?

- Utan tvivel. Konferenser med tematiskt fokus kommer att spela en viktig roll i kommande projekt och jag ser fram emot att vidareutveckla idéer och att samverka både nationellt och internationellt, säger Vicky Angelaki.

      

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-12-05