Thomas Karv ger oss sina tankar om det stundande riksdagsvalet i Finland

Ons 29 mar 2023 13:11

Söndagen den 2 april är det riksdagsval i Finland. Thomas Karv, doktor i statskunskap och lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, ger oss sina tankar kring det stundande valet.

Porträttbild av Thomas Karv, lektor i statsvetenskap på Mittuniversitetet
Thomas Karv, lektor i statsvetenskap på Mittuniversitetet.

Kan du kort beskriva det politiska systemet i Finland och hur det skiljer sig från det svenska? 

I Finland delas den verkställande makten av presidenten och regeringen medan riksdagen stiftar lagarna, vilket i princip är som det fungerar i Sverige om man då bortser från att Sverige saknar president och i stället är en konstitutionell monarki. Det finns däremot en viktig skillnad mellan Finland och Sverige när det kommer till valsystem. I Sverige använder man sig som bekant av listval, medan man i Finland i stället använder direkt personval, det vill säga väljaren måste rösta, och röstar endast på en specifik kandidat, säger Thomas.  

Vilka är de viktigaste frågorna i detta val? 

Valdebatten har i stort kretsat kring ekonomiska frågor: Hur få bukt med inflationen? Vad göra åt den ökande statsskulden? Hur öka sysselsättningen? Vad kan man göra åt de stigande energi- och bränslepriserna? Detta är även frågor där det finns tydliga skillnader i åtgärdsförslagen mellan de stora partierna, vilket gör valutgången extra spännande.  

Vad säger opinionssiffrorna? 

Allt tyder på en rysare.

I skrivande stund är det i princip dött lopp mellan tre partier: Socialdemokraterna, Sannfinländarna och Samlingspartiet. Samlingspartiet (Finlands motsvarighet till de svenska Moderaterna) har varit störst i opinionsmätningarna under de senaste två åren, men har nu tappat ett försprång som bara för någon månad sedan var hela sex procentenheter stort. Socialdemokraterna, det nuvarande statsministerpartiet som leds av Sanna Marin, har tydlig medvind samtidigt som Sannfinländarna traditionellt tenderar att öka i popularitet ju närmare valdagen man kommer. Allt tyder på en rysare.

Vad ser du som särskilt intressant i årets val? 

I Finland får alltid det största partiet efter valet första chansen att bilda regering, och vi har därtill en tradition av stora koalitionsregeringar som överskrider de ideologiska gränserna. Därmed tenderar det största partiet också bli det parti som sen också bildar regering. Sannfinländarna har nu en realistisk chans att för första gången bli det största partiet och därmed också bilda regering, vilket säkert skulle skapa rubriker. Men oberoende av utgång i valet så tror jag att regeringsbildningen kommer att bli väldigt utmanande denna gång.   

Hur stor påverkan har det rådande världsläget, såsom kriget i Ukraina, el-krisen osv, på det finska valet? 

I Finland har man av historiska skäl alltid hållit koll på vad som händer i närregionen och ett mer oroligt internationellt klimat är förstås något som påverkar. Men när det kommer till finsk säkerhetspolitik så finns det numera en stark enighet bland partierna vilket gör att den typen av frågor knappt diskuterats under valrörelsen.

 

Om Thomas Karv

Thomas Karv är doktor i statskunskap från Åbo Akademi i Vasa, Finland, och har nu jobbat ett år vid Mittuniversitetet som universitetslektor i statsvetenskap. Thomas är finlandssvensk och bosatt i Vasa, Finland. Hans forskning kretsar i korthet kring olika former av politiskt beteende, demokratiska innovationer och demokratiattityder, medan hans specialintressen som statsvetare är europeisk integration och internationella relationer.  

Kontakt


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-03-30