Grön infrastruktur och biologisk mångfald gav förstapris i uppsatstävling

Fre 16 jun 2023 16:48

Fabian Semb från Teknikprogrammet kammade hem första priset i Mittuniversitetets uppsatstävling för årskurs 2 på Sundsvalls Gymnasium, Västermalm. I sin uppsats har Fabian undersökt hur viktigt grönområden är för bland annat luftkvalitén i framtidens städer.

Kille ståendes utomhus och håller i sitt diplom
Fabian Semb från Teknikprogrammet, Sundsvalls Gymnasium, Västermalm

Uppsatstävlingens jury bestod av forskare från Mittuniversitetet som motiverade första priset med ”En engagerande och välskriven framtidsvision av expanderande städer med grön infrastruktur där biologisk mångfald kan främjas och luftkvalitén förbättras i stadsmiljö. Vetenskapliga rön refereras väl och exempel som biodling inne i Paris stärker resonemanget.”

Efter prisutdelningen passar vi på att ställa några frågor till Fabian om sitt arbete med uppsatsen som hade titeln ”Grön infrastruktur och biologisk mångfald i framtidens urbana miljöer”

Hur har det varit att skriva uppsats?

- Det har varit ganska kul men också stressigt att skriva uppsats. Vi fick uppdraget av vår lärare i svenska och Mittuniversitetet satte temat och ramarna för själva uppsatsen.

Hur kom du på vad du skulle skriva om?

- Det tog ett tag att komma på vad jag skulle skriva om. Temat var de globala målet 11: Hållbara städer och samhällen, och jag ville fokusera på hur vi kan ha hållbara städer i framtiden med ett fokus på arkitektur och samhällsbyggande där jag undersökt metoder för biologisk mångfald.

Vad har du lärt dig under den här tiden?

Arbetet med uppsatsen har främst lärt mig att skriva vetenskapligt. Det har varit kul att själv få välja ämnet vilket gjort att jag varit mer engagerad, avslutar Fabian.

Nu väntar ett långt sommarlov innan sista året på gymnasiet startar. Till hösten har Fabian valt inriktningen samhällsbyggande och miljö och på frågan om framtiden svarar Fabian, som nyligen gjort sin mönstring, att efter studenten så blir nästa utmaning att göra lumpen.

Börje Norlin, forskare vid Mittuniversitetet och deltagare i juryn, delar ut första pris till Fabian Semb.

 


Prisutdelningen genomfördes vid avslutningen för årskurs 1 och 2 på Teknikprogrammet, Sundsvalls gymnasium, Västermalm.

 

Diplomet som delades ut till första pristagaren.

 

Tre gymnasieskolor deltog i årets uppsatstävling

Totalt deltog tre gymnasieskolor från Sundsvall i Mittuniversitetets stora uppsatstävling för årskurs två på teknik- och naturprogrammen: Klara Teoretiska Gymnasium, Skvaderns gymnasieskola och Sundsvalls gymnasium Västermalm. Från varje gymnasieskola har 3-4 vinnare utsetts och hyllats vid prisutdelningar under de senaste veckorna.

Temat för tävlingen är kopplade till FN:s globala mål i agenda 2030, mål nr 11: Hållbara städer och samhällen. Uppgiften är nära kopplad till några av de ämnen som vi forskar kring vid Mittuniversitetet och uppsatserna bedömas av forskare vid universitetet.

Samtliga pristagare

Klara Teoretiska Gymnasium

1:a pris, Nova Edlund, ”Kompostmaterial – Vägen till ett hållbart samhälle?”

Motivering: Författaren beskriver mycket tydligt och klart hur man kan använda restprodukter för att få bättre vattentillgång i länder där vattenkvalitet och tillgång är en bristvara. Texten innehåller en mycket bra inledning där begrepp förklaras på ett bra och tydligt sätt samt inleder ganska brett för att sedan smalna av mot det specifika ämnet. Texten knyts även ihop på ett tydligt och bra sätt. Det finns en relevant och trovärdig koppling till en hållbarare utveckling i våra samhällen och städer. Ett extra plus för att författaren har ett fokus mot utvecklingsländer, att det inte bara är västvärldens problem som behöver lösas om vi ska gå mot en hållbarare värld på en global nivå.


2:a pris, Nike Sandin, ”Bioremediering, effektiv saneringsmetod för framtiden?”

3:e pris, Karin Viklund ”Metallskrot kan bli elektricitet”

Jury:
Jennie Sandström, Marcus Eriksson, Mittuniversitetet

Skvaderns Gymnasieskola

1:a pris, Kaisa Ervasti, ”Den nya batterikemin”

Motivering: Ett välskrivet förslag på att använda Li-jon batterier med en fast elektrolyt, för ökad kapacitet, längre livslängd och bättre säkerhet. Ett väl noggrant genomarbetat och faktabaserat förslag som diskuterar tekniken och samhällsaspekterna i detalj.

2:a pris, Oda Enqvist, ”Klimatsmartare belysning med bioluminiscens”

3:e pris, Ines Lignell, ”Är de bortglömda ytorna lösningen till hållbara städer?”

Jury: Henrik Andersson, Christina Dahlström, Mittuniversitetet

 

Sundsvalls gymnasium Västermalm

1:a pris, Fabian Semb, ”Grön infrastruktur och biologisk mångfald i framtidens urbana miljöer”

Motivering: En engagerande och välskriven framtidsvision av expanderande städer med grön infrastruktur där biologisk mångfald kan främjas och luftkvalitén förbättras i stadsmiljö. Vetenskapliga rön refereras väl och exempel som biodling inne i Paris stärker resonemanget.

2:a pris, Helmer Nordvall, ”Absorbera föroreningar med titandioxid– ett innovativt byggnadsmaterial ”

3:e pris, Theo Byström, ”Solid state-batterier för eldrivna fordon” 

4:e pris, Vilgot Nilsson, ”Kärnfusion - framtidens energikälla” 

Jury: Börje Norlin, Johan Sidén, Mittuniversitetet


Läs mer om temat och deltagande i uppsatstävlingen

Bilder från prisutdelningarna på Skvaderns Gymnasium och Klara Teoretiska gymnasium

av

av

av

av


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-19