Hur upplever föräldrar Barn‑ och Ungdomsentréns arbete?

Mån 11 sep 2023 15:00

När Mittuniversitetet nu inleder forskning kring verksamheten ”Barn- och Ungdomsentrén” (BUE) i Region Västernorrland är det föräldrarnas erfarenheter av vårdformen som står i fokus. Forskningsprojektet pågår till 2025.

Barn- och vuxenhand

Barn- och Ungdomsentrén (BUE) i Västernorrlands län startade i februari 2022 och verksamheten ger vård till barn och ungdomar med lindrig till måttlig psykisk ohälsa. I ett treårigt projekt ska nu Mittuniversitetet studera verksamheten närmare.

– Utvecklingen av barns och ungas hälsa, framförallt den psykiska hälsan är ett prioriterat forskningsområde globalt och nationellt. BUE är en ny aktör i arbetet med barn och ungas psykiska hälsa och erbjuder vård via digitala lättillgängliga insatser. Det ligger helt rätt i tiden för utvecklingen av God och Nära Vård och hälsoteknologi till barn och unga. Det ger grogrund för intressant och relevant forskning där vi hoppas att vårt forskningsprojekt är ett av flera kommande projekt, säger Malin Holmström Rising.

Malin Holmström Rising är docent vid Institutionen för hälsovetenskaper och projektledare för BUE-projektet och har tidigare erfarenhet av forskning med barn, ungdomar och  föräldrar i olka kontext. Professor Ingegerd Hildingsson deltar också i projektet och hon har lång erfarenhet av studier som riktar sig till föräldrar, samt har gedigen kunskap om att utvärdera vårdformer med hjälp av frågeformulär.

Syftet med att starta upp BUE har varit att utveckla och stärka regionens mottagande av barn och unga med psykisk ohälsa på primärvårdsnivå. På så sätt skapas förutsättningar för förebyggande och tidiga insatser för att motverka svårare psykisk ohälsa och mer omfattande vårdbehov. När verksamheten är fullt utbyggd kommer alla barn och unga i åldrarna 6–17 år att kunna kontakta BUE.

– I vår forskning ska vi intervjua föräldrar som varit i kontakt med BUE om hur de upplevde kontakten och det stöd och hjälp de fått. Föräldrar är en viktig resurs i all vård som innefattar barn och ungdomar och därför är det väldigt betydelsefullt att ta del av föräldrnas erfarenheter. Det kommer också att skickas ut en digital enkät till föräldrar som varit i kontakt med BUE. Vi fokuserar på föräldrars erfarenheter och upplevelser av bemötande, stöd och vårdkvalitet i kontakt med Barn- och Ungdomsentrén. Genom att fånga in detta kan vi hjälpa verksamheten att identifiera förbättringsområden för framtiden, säger Malin Holmström Rising.   

Här hittar du mer information om projektet.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-09-11