Ämnespresentation: Rehabiliteringsvetenskap

Tor 07 dec 2023 14:21

I varje nummer av HUV-nytt presenterar vi ett ämne. I detta nummer berättar ämnesföreträdare John Selander om ämnet rehabiliteringsvetenskap – om forskning, utbildning och vad som är på gång framöver.

Kontor, möte, kommunikation

Hur kan man förbättra hälsan och öka trivseln på våra arbetsplatser? Och varför är så många, i synnerhet kvinnor, sjukskrivna från jobbet? Rehabiliteringsvetenskap handlar om hur arbetslivet och samhället kan anpassas och individen rustas så att hälsa främjas, ohälsa förebyggs och att de som ändå drabbas av sjukdom eller skada får en väl fungerande rehabilitering.

Frågor som rör hälsa och rehabilitering i arbetslivet är komplexa. Rehabiliteringsvetenskap är därför ett mångvetenskapligt ämne med inslag av inslag av sociologi, psykologi, folkhälsovetenskap, juridik och medicin.

Pedagogiskt intresserade lärare

Inom ämnet har vi två program – ett på kandidatnivå, Programmet för hälsa och rehabilitering i arbetslivet, 180 hp, och ett på magisternivå, Arbetsmiljöstrateg, 60 hp. Vi erbjuder också några fristående kurser inom ämnet.

En rolig sak inom ämneslaget är att vi alla är så pedagogiskt intresserade. Några av oss i lärarlaget är meriterade lärare, och några ytterligare är excellenta. Vi lägger stor vikt på våra utbildningars kvalitet och det gemensamma engagemanget i våra utbildningar lägger också grunden till ett nära och gott samarbete inom ämneslaget. Det känns extra viktigt nu i efterdyningarna av pandemin då allt fler väljer att arbeta hemifrån.

Flera av oss i lärarlaget har deltagit i Skrivlyftet, vilket varit till stor hjälp i vårt arbete med pedagogik. Det kan vi verkligen rekommendera!

Bred forskning

Vår forskning är bred och kretsar kring faktorer som leder till god hälsa, ett hållbart arbetsliv och ökade chanser till återgång i arbete efter sjukfrånvaro och arbetslöshet. En betydande del av forskningen analyserar skillnader i hälsa och rehabilitering mellan män och kvinnor, hög- och lågutbildade, inrikes och utrikes födda samt mellan människor i olika positioner i arbetslivet.

Ett spännande projekt som några av oss är involverade i handlar om intellektuell funktionsnedsättning, idrott och arbete. Hypotesen som vi vill testa är om, och i sådana fall på vilket sätt, engagemang i idrott ökar möjligheterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning att få ett jobb.

Vi har också ett antal duktiga doktorander inom ämnet. Den 1 mars går Josefine Hansson upp med sin licentiatavhandling om chefers hälsa.     

Egen forskarutbildning

Då söktrycket på våra utbildningar är högt och den forskning vi bedriver är uppskattad och relevant så kommer vi att fortsätta på inslagen bana. Vi har sedan många år haft en gemensam forskarutbildning med folkhälsovetenskap och idrottsvetenskap. Det har fungerat bra, men nu är tiden mogen för att skapa egna forskarutbildningar. Det är ett arbete som vi just påbörjat och hoppas ha klart lagom till kursstart hösten 2025. 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-12-07