Ämnespresentation: Företagsekonomi
I varje nummer av HUV-nytt presenterar vi ett ämne. I detta nummer berättar ämnesföreträdare Peter Öhman om ämnet företagsekonomi – om forskning, utbildning och vad som är på gång framöver.
Företagsekonomi är ett brett ämne. På ett övergripande plan handlar det om effektivt resursutnyttjande i och mellan företag, men även kopplat till offentliga och andra slags organisationer. Mer konkret avses de olika aktiviteter som företag genomför för att skapa lönsamma affärer.
Företagsekonomi är huvudområde i civilekonomprogrammet samt för kandidatexamen i ekonomprogrammet. Ämnet kan även läsas som fristående kurser. Företagsekonomi kombineras ofta med andra huvudområden som teknik, beteendevetenskap eller juridik och utgör då ett värdefullt kompletterande ämne.
Vill öka uppdragsutbildningen
Kurser i företagsekonomi erbjuds vid campus Sundsvall och Östersund samt på distans och i form av uppdragsutbildning. Vid Mittuniversitetet kan du läsa kurser på grundnivå (A, B och C) samt på avancerad nivå. Kurserna på avancerad nivå är starkt kopplade till ämnets forskning. På så sätt får studenterna direktkontakt med aktuella forsknings- och utvecklingsfrågor.
Den mesta utbildningen inom ämnet bedrivs inom ramen för våra utbildningsprogram, vilka samläses av studenter i Sundsvall och Östersund. Vårt civilekonomprogram startade 2022 och nu i höst har vi startat de första företagsekonomiska kurserna på våra två fördjupningsinriktningar Marknadsföring & affärsutveckling och Redovisning & finansiering. Lite senare höst ges kurser i informatik, vilket är ett nytt inslag i ekonomutbildningarna. Med tanke på den digitala utvecklingen inom allt företagande ska det bli spännande att se hur studenterna tar till sig innehållet i dessa kurser.
Vi strävar även efter att öka uppdragsutbildningarnas omfattning och av det skälet är det extra glädjande att vi i mitten av september kunde starta en uppdragsutbildning á 7,5 hp i ledarskap, medarbetarskap och organisation för ett 30-tal äldreomsorgschefer i tre av kommunerna i vårt närmaste upptagningsområde (Ånge, Sundsvall och Örnsköldsvik). Utmärkande för kursen är att den tar avstamp i verksamheternas reella utmaningar och att dessa sedan relateras till aktuell forskning.
Forskning inom väletablerade forskargrupper
Ämnets forskning bedrivs företrädesvis vid Centrum för ekonomiska relationer (CER) och via forskargruppen Sustainable Entrepreneurship in Sparsely Populated Areas (SESPA).
Vid CER prioriteras projekt inom fyra områden: Redovisning & revision, Digital bank- & finansverksamhet, Livslångt lärande & organisationsutveckling samt Strategiska nätverk & regional utveckling. Det mest omfattande projektet bygger vidare på den internationella konferens (2024 CER FinTech Symposium) som arrangerades i Sundsvall i juni och som bland annat innefattar gästredaktörskap för tidskriften Financial Services Review i USA.
Forskningen vid SESPA är profilerad mot entreprenörskap, företagsutveckling och turism. Ett stort pågående EU-finansierat projekt med forskare från flera länder är Business Models Empowering Rural Social Entrepreneurship (MERSE), där ett mål är att forskningsresultaten ska göra det lättare att starta och utveckla sociala företag på landsbygden.
Just nu är ämnet inne i en generationsväxling. Vi håller för närvarande på att rekrytera en ny professor och genomföra intervjuer för att rekrytera nya lektorer. Vi inväntar ansökningar för att kunna tillsätta två utannonserade doktorandtjänster och vi står i färd med att utlysa ytterligare tre doktorandtjänster. Sedan är ambitionen att kontinuerligt stärka vår forskning och utbildning. Likaså att förädla vår samverkan, inte minst med CER-nätverket och Samling näringsliv.
Händelserik oktober
Vi genomför ett stort antal aktiviteter varje år och den närmaste tiden händer flera spännande saker.
Den 16 oktober kommer vår doktorand Irina Dimitrova att försvara sin avhandling "The cashless paradox: Adoption and resistance". I samband med det har vi bjudit in professor Robert Kozinets från University of Southern California, USA (som är såväl välmeriterad som välciterad). Han kommer att medverka i en nationell doktorandkurs (vars andra sammankomst hålls i Sundsvall 15–16 oktober) och även hålla fördrag/seminarier om hur netnografi kan användas som forskningsmetod och om hur forskare kan hantera kommentarer från redaktörer och granskare i samband med review-processer. Lite kuriosa är att han aldrig tidigare varit i Sverige. Mittuniversitetet blir således det första svenska lärosäte han besöker.
Under Mittuniversitetets årshögtid den 4 oktober kommer en av våra seniora forskare och före detta forskarstuderande, Mustafa Nourallah, att få ta emot Nordeas vetenskapliga pris. Mustafa är också en av de forskare som får ta del av Mittuniversitetets stimulansmedel för forskningskommunikation under 2025.
Slutligen vill jag nämna arbetet med våra ekonomprogram. Dels genomför vi en extern utvärdering, dels har vi riggat för ett pedagogiskt utvecklingsprojekt för att kunna dra nytta av utvärderingsresultaten. Möjligtvis kan även andra ämnen vara intresserade av detta arbete.