Hot och trakasserier bland ungdomar på sociala medier

Ungdomarna vittnar om kränkningar i sociala medier. Men hur utsätts de och i vilken ålder börjar trakasserierna? Lyssna till forskarna Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvist i ett öppet webbinarium under ForskarFredag, vetenskapsveckan 23-27 november.

Tjej med mobiltelefon

Webbinariet hålls i Zoom, ingen anmälan krävs. Välkommen!

Länk till webbinariet

I en färsk studie berättar barn och ungdomar de dagligen utsätts för trakasserier i sociala medier. Ungdomarna vittnar om kränkningar, mobbning, sexuella trakasserier, sexting och sexuellt ofredande. Men hur utsätts de och i vilken ålder börjar trakasserierna?
Vad kan du göra om ditt barn, kompis eller elev utsätts blir utsatt? Och vad tycker ungdomarna om sociala medier?

Lyssna till Katja Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap och Heléne Dahlqvist, lektor i folkhälsovetenskap när de berättar om studien ”Hot och trakasserier på sociala medier  - en fokusgruppstudie på fritidsgårdar i Sundsvalls kommun”.

Forskarna har genomfört gruppintervjuer med omkring 50 barn och ungdomar mellan 12–19 år på 13 fritidsgårdar. Studien har genomförts i samverkan med Sundsvall kommun, kultur och fritid.

Mittuniversitetets Vetenskapsvecka under ForskarFredag

Mellan den 23-27 november veckan håller våra forskare 10 olika webbinarier på temat Forskning för en hållbar framtid. Lyssna till spännande forskning om miljömätningar med toppmodern teknik, hållbart friluftsliv och mycket mer. För de yngre målgrupperna kommer det att finnas filmer där vi visar upp våra forskningsmiljöer.
Hela programmet finns på: www.miun.se/forskarfredag

Om ForskarFredag

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I över 370 städer i Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Målgruppen är den breda allmänheten och syftet är att visa upp aktuell forskning, öka allmänhetens kunskap samt locka till studier. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet Forskarfredag och koordinerats av föreningen Vetenskap och Allmänhet, VA.
Mer information finns på: www.forskarfredag.se

Talare:

Heléne Dahlqvist