Är du lärare för elever i årskurserna 2-6? Då har du möjlighet att besöka tre av våra forskningscenter på Mittuniversitetet. Gymnasielärare? Då kan en forskare komma och berätta om sitt forskningsämne på din skola!

samlingsbild_skolprogram_ÖS.png

Är du lärare för elever i åk 2-6? - FULLBOKAT

Välkommen till oss den 23-25 september! Du och dina elever kommer att få möjlighet att besöka tre av våra forskningscenter.

  • Måndag 23 september: Nationellt Vintersportcentrum - FULLBOKAT
  • Tisdag 24 september: Sports Tech Research Centre - 
  • Onsdag 25 september: Risk and Crisis Research Centre - FULLOKAT

Tider

Pass 1: 9.00-9.45 Pass 2: 10.00-10.45 Pass 3: 12.30-13.15 Pass 4: 13.30-14.15

Viktig information

Vi kan ta emot ca 30 elever per tillfälle med en medföljande vuxen per 10:e elev. Intresserad? Boka via ormuläret nedan senast den 19 september.
Läs mer om centren (pdf-fil)

Bokning

Bokningen är stängt

Först till kvarn!

Gymnasielärare?

Då har du möjlighet att låna en forskare till en lektion. Boknings sker genom att skicka ett mejl till: forskarfredag@miun.se

Dessa tre forskare kan du låna:

Sociologi - diskussion om risker som finns i samhället

Erika Wall, docent i sociologi

Erika Wall forskar om risk och trygghet i vardagsliv och arbete. Eleverna får tillsammans med Erika, möjlighet att diskutera vad som menas med risk och vilka risker som kan ses som särskilt allvarliga. Hur uppfattas olika risker? Skiljer det sig mellan olika grupper i samhället? Kan människors riskbedömning påverkas av vem man är, kön, ålder och vilken miljö man befinner sig i?

Erika är tillgänglig för bokning en lektion (40 min):
tisdag 24 september kl. 9-11 samt torsdag 26 september kl. 13 -15.

Psykologi - hur fattar vi beslut? - FULLBOKAD

Pär Löfstrand, forskare i psykologi

Vad påverkar en beslutsfattande grupp och vad händer i en beslutsfattande grupp som är mer eller mindre tävlingsinriktad? Agerar kvinnor och män olika i beslutsfattande situationer samt andra genusaspekten på gemensamt beslutsfattande? Pär studerar olika socialpsykologiska aspekter av beslutsfattande. Lyssna till  Pers spännande studier och diskutera!  

Pär är tillgänglig för bokning en lektion (ca 40 min) tisdag 24 september och onsdag 25 september.

Ekoteknik och hållbart byggande - från flygskam till livsskam - FULLBOKAD

Torbjörn Skytt, tekn. lic. Ekoteknik

På medeltiden kunde förmögna människor genom avlatsbrev köpa sig ”frälsning” och sona sitt syndiga leverne. Är vi nu på väg mot samma slags fenomen, där den som är rik kan ”klimatkompensera” sina synder, köra elbil och installera solpaneler och därmed nå rent samvete, medan den som inte har råd kommer framstå som klimatsyndare? Skytt iklär sig rollen av St Pär som med stöd av en klimatbalansberäkning dömer vem som får träda in genom pärleporten och vem som förpassas till hissen till fördömelsen. Ta med dina elever på en spännande lektion! 

Torbjörn är tillgänglig för  bokning en lektion (ca 40 min) mellan den 23-27 september.