Moa konstruerade den perfekta handsken för skidskyttar

Ons 29 dec 2021 16:23

Moa Olsson var en av idrottsakademins första stipendiater, i sitt examensjobb utvecklade hon en handske som den svenska skidskytteeliten redan har börjat använda.

Skidskytten Stina Nilsson står och skjuter mot tavlan i WC-premiären i Östersund.
Stina Nilsson använde Moas handskar vid WC-premiären i Östersund. Foto: Per Danielsson/Projekt P

– Jag har uppnått precis det jag ville. Handskarna används redan av våra bästa skidskyttar i världscupen, det är jag väldigt stolt över! säger Moa.

Släta och varma handskar

Det som skiljer handskarna från andra på marknaden är att insidan är helt slät utan sömmar och den är svart. Yttersidan av handsken är fodrad i tre lager och vindtät även mellan fingrarna.

– De vanliga handskarna är vita på insidan och eftersom man hanterar ammunition med olja på så blir de skitiga hela tiden. Även om handsken går att tvätta så blir den skitig ganska snabbt. Med en svart insida kan handsken leva längre och det blir mer resurssnålt, säger Moa.

– Dessutom ville de ha en varmare handske utan att tappa känslan i skjutmomentet. De ville ha en handske som funkar under minus åtta grader, därför har jag använt tre lager med ett vindtätt lager ytterst, säger Moa.

Tillverkas i Polen

Stipendiet gjorde att Moa kunde resa till företaget Grankvists kontor i Karlstad, hon fick också ta ut en Ipad med penna som hon kunde rita upp sina skisser på.

– Jag har haft stor nytta av min Ipad eftersom jag kunde rita och skicka designskisser och ritningar till fabriken i Polen så att handskarna blev exakt som jag ville, säger Moa.

– Framöver hoppas jag kunna jobba med den här typen av uppdrag, jag har också ett eget företag vid sidan av mitt ordinarie jobb. Men nu med pandemin har det inte riktigt tagit fart ännu, säger Moa.

Det går att söka stipendier för C- och D-uppsatser fram till den 31 januari.

Läs om Moa och Martin som fick idrottsakademins första stipendier.

Kontakt

Agnes Wredenberg

Verksamhetschef Mittuniversitetets idrottsakademi

+46 (0)10-1428626


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-11-21