Louise gjorde ett armskydd till Aaron som examensarbete

Fre 11 jun 2021 15:58

När Paralympics i Peking drar igång kan vi få se resultatet av ett examensarbete i pisterna. Louise Nyberg har specialdesignat ett armskydd till vårt stora medaljhopp Aaron Lindström.

Kollage med porträtt av Louise Nyberg, bild på ett specialgjort alpint armskydd och en bild på Aaron Linström i full skidmundering.
Louise Nyberg specialdesignade ett armskydd till Aaron Lindström.

När det var dags för C-uppsats (examensarbete) så bad Louise Nyberg, som läser Maskiningenjör – Sportteknologi, om tips från Marie Ohlsson som är parasportkoordinator på Mittuniversitetet.

– Vi hade Marie i en kurs, det hon gjorde med paraidrott verkade så intressant. När jag bad henne om tips så kopplade hon ihop mig med Henrik Bergqvist på parasportförbundet.

Via Henrik fick hon kontakt med Aaron Lindström som är alpin skidåkare och ett stort medaljhopp vid Paralympics i Peking 2022. Aaron var med redan 2018 i Pyeongchang. Aaron är också student på Mittuniversitetet, han läser företagsekonomi för elitidrottare och är så kallad DK-student. DK står för dubbla karriärer.

Aaron behövde ett specialdesignat armskydd

Aaron behövde ett skydd på sin armprotes, det viktiga var att skyddet skulle slå undan slalomporten så att den inte hamnar på skidorna. Henrik och Aaron hade en bild av hur skyddet skulle se ut och Henrik visade en bild på en enkel ”hajfena”

– Sedan visade Aaron det han har kört med. Ett alpint armskydd som han hade skruvat fast en hyllkonsol på. Aarons tanke var att skyddet skulle ha en ”hajfena” som sitter så långt bak och var så hög som möjligt.

– Jag lånade Aarons protes och scannade in den. Därefter kunde jag göra en skiss i 3-D-programmet. Från början var det svårt att få till formerna som jag ville, men till slut blev det bra.

– Nästa steg var att printa ut en prototyp och testa på protesen. Jag fick justera designen några gånger innan jag blev nöjd.

Nu är skyddet färdigt för produktion, Aaron är nöjd och Louise tar sin examen nu vårterminen 2021.

– Vi har inte rätt sorts material i våra 3-D-skrivare, så jag kunde inte leverera slutprodukten till Aaron. Men jag har varit i kontakt med ett företag som kan göra slutprodukten. Nu är det upp till Aaron att beställa från dem.

Så nu kan vi alla se fram emot att få se skyddet in action vid Paralympics i Peking.

 

Läs mer om att studera som elitidrottare

Läs mer om Sportteknologi – högskoleingenjör produktutveckling

Tidigare nyhet med Aaron


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2022-10-11