Studier och elitidrott
Är du elitidrottare och vill förbereda dig för en civil karriär genom studier på universitetet? Hos oss kan du nå båda målen samtidigt. Vi är ett riksidrottsuniversitet som har full koll på dubbla karriärer och välkomnar alla elitidrottare oavsett idrott!
Oavsett vilken idrott du satsar på eller vilken utbildning du läser är vår uppgift är att göra det enklare för dig att kombinera dina karriärer genom en flexibel studiegång. När du behöver fokusera på tävling eller en intensiv träningsperiod kan vi hjälpa dig att sänka studietakten, flytta tentor (om du p.g.a. idrott frånvarar vid både ordinare- och omtentatillfälle kan vi erbjuda ett alternativt tentatillfälle) eller på annat sätt anpassa din studiegång. Vi har lång erfarenhet av Dubbla karriärer och som Riksidrottuniversitet erbjuds möjligheter för dig med elitambitioner att studera på våra campus i Sundsvall, i Östersund eller på distans.
Du väljer den utbildning du är intresserad av och vi hjälper dig därefter att anpassa studierna så det fungerar tillsammans med ditt idrottande. Har du frågor kring anpassning av en specifik utbildning eller andra frågor kring kombinationen elitidrott och studier kontakta DK-koordinator.
Varför Mittuniversitetet?
Vi älskar idrott! På Mittuniversitetet finns en lång tradition av idrottsforskning, utbildning och att underlätta för elitidrottare att studera. Här kan du läsa vad våra elitidrottsstudenter säger om verksamheten och vilka samarbeten vi har för att skapa en utvecklande elitidrottsmiljö med bland annat;
- Fysiologiska tester
- Idrottspsykologisk rådgivning
- Kostrådgivning
Mer om vår idrottsrelaterade verksamhet hittar du på Mittuniversitetets idrottsakademi.
Ansökan och antagning
Du söker utbildning via antagning.se för program eller kurser du vill läsa ansökan ska vara inne i mitten av april för höstterminen, mitten av mars för sommarkurser och mitten av oktober för vårterminens utbildningar.
För att bli RIU-student fyll i Riksidrottsförbundets blankett och mejla till ditt specialidrottsförbund som intygar att du uppfyller något av kraven;
- Uttagen i svenskt junior- eller seniorlandslag.
- Tävlar på hög internationell nivå inom individuell idrott.
- Är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet.
- Bedöms på sikt kunna ta en plats i seniorlandslag eller tävla på hög internationell nivå.
- Spelar lagbollidrott i högsta divisionen på nationell eller internationell seniornivå
Intyg att fylla i för ansökan till RIU (ifyllbar PDF-fil på svenska)
Intyg att fylla i för ansökan till RIU (ifyllbar PDF-fil på engelska)
Ifyllt och signerat intyg skickas till idrott@miun.se
Har du frågor?
Agnes Wredenberg, koordinator på Mittuniversitetets idrottsakademi, svarar på frågor om kombinationen elitidrott och studier.
Studievägledning, svarar på frågor om studier, studieval och behörighet.
Länkar
-
Kan jag bli student på Riksidrottsuniversitetet?
Det är ditt specialidrottsförbund som intygar om du uppfyller de idrottsliga kraven för att vara student på Riksidrottsuniversitetet:
- Uttagen i svenskt junior- eller seniorlandslag.
- Tävlar på hög internationell nivå inom individuell idrott.
- Är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet.
- Bedöms på sikt kunna ta en plats i seniorlandslag eller tävla på hög internationell nivå.
- Spelar lagbollidrott i högsta divisionen på nationell eller internationell seniornivå -
Hur ansöker jag till Riksidrottsuniversitetet?
Fyll i SF-intyget och maila till ditt specialidrottsförbund som intygar att du uppfyller nivån för att vara student på Riksidrottsuniversitetet.
När du blivit antagen till studier på Mittuniversitetet mailar du signerat SF-intyg till idrott@miun.se. Intyget kan skickas in när som helst under året. Du räknas som DK-student och har möjlighet till studieanpassning och tillgång till expertstöd/förmåner när signerat intyg är inskickat och du påbörjat dina studier.
-
Vad står DK för?
DK står för Dubbla Karriärer och innebär kombinationen elitidrott och studier, det är så vi benämner er elitidrottsstudenter.
-
Vad innebär anpassad studiegång?
Som DK-student finns möjlighet att anpassa studiegången utifrån individuella behov för att kunna genomföra träning och tävling/match på nationell/internationell nivå.
Det kan till exempel handla om att sänka studietakten, förlänga tiden för inlämningsuppgifter, alternativa tentamensdatum och distanslösningar. DK-koordinatorn hjälper till med detta.
-
Vilket expertstöd och vilka förmåner får jag ta del av som DK-student?
Förutom rätt till studieanpassning har du som DK-student möjlighet att ta del av expertstöd och förmåner som kan hjälpa dig att utvecklas idrottsligt, personligt eller underlätta ekonomiskt.
Det kan till exempel handla om fysiologiska tester, idrottspsykologiskt stöd, kostrådgivning eller andra erbjudanden. Antagna studenter informeras om vilket stöd som finns att tillgå.
-
Hur länge gäller mitt intyg?
Intyget gäller tills du avslutar dina studier eller inte längre uppfyller de idrottsliga kraven från ditt specialidrottsförbund. Årlig uppdatering görs via mail alternativt genom nytt intyg.