Studier och elitidrott

Är du elitidrottare och vill förbereda dig för en civil karriär genom studier på universitetet? Hos oss kan du nå båda målen samtidigt.

Att satsa på elitidrott och ha siktet inställt på medalj ställer stora krav. För att kombinera det med studier måste studiegången vara flexibel. Den flexibiliteten kan vi på Mittuniversitetet erbjuda. Vi har länge haft studenter som tillhört världseliten i längdskidåkning, skidskytte och alpin skidåkning. 

Sedan 2018 är vi ett Riksidrottuniversitet och vi kan erbjuda ännu större möjligheter för dig med elitambitioner och även inom fler idrotter. 

Vilken idrott?

Vi har redan ett etablerat samarbete med Svenska skidförbundet och Svenska skidskytteförbundet och Campus Östersund har i många år varit en naturlig plats för skidåkare. Men inom ramen för vårt uppdrag som Riksidrottsuniversitet kan vi erbjuda studier i kombination med  vilken idrott som helst både i Sundsvall och i Östersund. 

Varför Mittuniversitetet?

Vi älskar idrott! På Mittuniversitetet finns en lång tradition av forskning, utbildning och att hjälpa elitidrottare att också genomföra studier. Vi ligger i framkant i både forskning och utveckling när det gäller idrott. För vinteridrott i absoluta världsklass. För dig som student innebär det möjligheter till tester och utveckling som är svårt på andra håll. Mer om vår idrottsrelaterade verksamhet på miun.se/idrott.

Ansökan och antagning

Som Riksidrottsstudent ska du studera minst 15hp/läsår på Mittuniversitetet. Du söker utbildning via antagning.se senast 15 april för program eller  kurser du vill läsa under höstterminen eller senast 15 oktober för utbildningar som startar under vårterminen. Efter det att du fått ditt antagningsbesked till en utbildning fyller du i intyget från Riksidrottsförbundet där ditt specialidrottsförbund intygar att du är en aktuell/potentiell landslagsidrottare eller spelar i högsta ligan i en lagidrott.  Ifylld blankett lämnas/skickas till agnes.wredenberg@miun.se

Blankett för dig som är på elitnivå,
välj antingen den svensk- eller engelskspråkiga:

Intyg att fylla i för ansökan (ifyllbar PDF-fil på engelska)
Intyg att fylla i för ansökan (ifyllbar Word-fil på svenska)

Är du lagidrottare i näst högsta ligan (vid minst fyra nationella ligor) är du också välkommen som elitidrottsstudent.

Blankett för dig som är lagidrottare i näst högsta ligan:
Intyg att fylla i för ansökan för lagidrottare i näst högsta ligan (ifyllbar Word-fil)

Är du skidåkare?

Intresseanmälan lämnas senast 25 mars till: 
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion 
791 19 Falun

Är du skidskytt?

Intresseanmälan lämnas senast den 1 mars till:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
83143 Östersund

Har du frågor?

Studievägledare Lotta L Olsson, för frågor om studier, studieval och behörighet.

Koordinator på Mittuniversitetes idrottsakademi Agnes Wredenberg, för frågor om kombinationen elitidrott och studier.

Länkar