Linus och Rasmus bygger en docka för stipendiepengarna

Fre 29 apr 2022 11:45

Linus Hermansson och Rasmus Blixt fick ett av idrottsakademins stipendier 2022. Deras mål är att utveckla en fartdräkt med så lågt luftmotstånd som möjligt till det alpina landslaget.

Två personer stående utomhus med mössor på huvudet.

Sök idrottsakademins uppsatsbidrag – sista ansökningsdag 31/1

Vad betyder det för er att ni fått detta stipendium? 

– Stipendiet har hjälpt oss otroligt mycket för att kunna genomföra arbete på smidigare och bättre sätt. Vi ska bygga en provdocka till vindtunneln som finns här på Sports Tech Research Centre. Syftet med dockan är att kunna testa olika fartdräkter för att få underlag att sedan utveckla en fartdräkt som resulterar i så låg påverkan av luftmotstånd som möjligt. Provdockan ska byggas av spånskivor och ska byggas utifrån en av alpinåkarna i fartlandslaget.  

– Detta har krävt inköp av utrustning för att kunna genomföra scanning i form av fotogrammetri av alpinåkaren som dockan ska byggas utifrån. Vi har köpt en licens till en programvara som används för att sammanställa foton till en 3D-modell. För att genomföra själva scanningen så fick vi åka ner till Sälen för att möta upp åkaren som ska avbildas, denna resa möjliggjordes även den av stipendiet.

– Tillgång till bra utrustning har varit viktig inte minst i datainsamlingsarbetet där vi har scannat störtloppsåkare positionerade i fartställning. Resultatet påverkas markant beroende på hur bra verktyg som används.

– I nuläget är vi färdiga med 3D-modellen och väntar på leverans av spånskivorna, när de är på plats så ska vi bygga ihop dockan och ytbehandla den genom slipning, spackling och målning. Detta kommer även det innebära kostnader som vi kommer kunna ta nytta av stipendiet för att betala.  

Hur är kontakten med Svenska Skidförbundet? 

– Kontakten med Svenska Skidförbundet har varit bra eftersom de verkar minst lika positiva och intresserade av arbetet som vi är. Vi har nära kontakt med herrchefen för alpint, Fredrik Kingstad, och får mycket bra input om vad han och förbundet förväntar sig av projektet. När vi utförde scanningarna fick vi träffa några av åkarna vilket också var roligt. Dom såg positivt på projektet och verkade intresserade av vad vi skulle komma fram till. Dem gav bra feedback som vi har med oss i projektet framöver.  

Vad är drömresultatet när ni är färdiga med uppsatsarbetet? 

– Drömresultatet skulle vara att vi validera dockan genom att utföra tester i vindtunneln på både åkaren och dockan och att resultaten blir de samma för luftmotståndet. Det skulle innebära att dockan går att använda som ett användbart verktyg vid tester för att hitta den optimala fartdräkten. 

– Vi vill också att den ska vara användarvänlig så det går smidigt att trä på och av den fartdräkt som ska mätas. Det vore riktigt kul om den uppfyller syftet att bidra till fortsatt utveckling av fartdräkter, och att vi kan leverera underlag till att tillverka fler testdockor i andra åkarpositioner som sedan kommer användas i framtida vindtunnelstester.   

Läs mer om Mittuniversitetets idrottsakademi.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-11-21