Mittlyftet 23 april 2024
Är du nyfiken på ny forskning från Mittuniversitetet? Ta chansen att lyssna till resultat av forskningsprojekt som hålls tillsammans med kommuner i Västernorrland och Gävleborg. Låt dig inspireras och diskutera möjliga lösningar på olika utmaningar.
Under Mittlyftet får du ta del av nyttan och resultatet av forskningsprojekt i samverkan med Härnösands, Nordanstigs, Sollefteå, Sundsvalls, Timrå, Ånge och Örnsköldsviks kommun.
Datum: 23 april 2024
Tid: 10.15-13.50
Kostnad: Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för allmänheten.
Plats: Kulturmagasinet, Sundsvall. Mittlyftet är ett av Sundsvall 400 års event.
Program Mittlyftet
Kl. 9.45 Kaffe
Kl. 10.15 Välkommen
Dagens moderatorer hälsar välkommen.
Kl. 10.25 Bioremediering av fiberbankar i Västernorrland BIOREM
Sedan 1800-talets slut har trä- och massaindustrin varit i drift i Västernorrland och under långa perioder släppt ut förorenat processvatten med miljöfarliga tungmetaller och organiska miljögifter längs kust, älvar och sjöar. Sediment bestående av fibermaterial, så kallade fiberbankar, har bildats genom det förorenade processvattnet och finns lagrade på bottnen. Projektet BioRem Fiber har arbetat med att utveckla marknadsanpassad miljöteknik som ska ta upp och sanera fiberbankar och fiberrika sediment längs Västernorrlands kust.
Presentatörer: Erik Hedenström, Mittuniversitetet och Sven-Åke Westman, Sundsvalls kommun
I samverkan med: Sundsvalls och Timrå kommun.
Läs om Bioremediering av fiberbankar i Västernorrland BIOREM
Kl. 10.45 Faktorer som formar platsers attraktivitet
Studien Faktorer som formar platsers attraktivitetet fokuserar på kvinnor och män i Västernorrland, deras olika flyttmönster och hur denna rörlighet påverkar arbetsmarknaden. Studiens resultat förväntas bidra med ökad kunskap om kulturella och platsbaserade faktorer till aktörer som vill stötta regional utveckling och öka platsens attraktivitet för kvinnor.
Presentatörer: Edith Andresen, Mittuniversitetet och Björn Wigge, Sundsvalls kommun
I samverkan med: Sundsvalls kommun.
Läs om Faktorer som formar platsers attraktivitetet
Kl. 11.05 Bensträckare (5 minuter)
Kl. 11.10 Samverkan fritidshem och skola: Fritidshems‑ och klasslärares perspektiv om att samarbeta kring elever med behov av särskilt stöd
Denna förstudie har undersökt och analyserat samverkan mellan fritidshem och skola för elever med behov av särskilt stöd av fritidshems- och klasslärare. Förstudien förväntas bland annat öka förståelsen för nämnda lärares samverkan och arbete med elever med behov av särskilt stöd. Vidare hoppas studeien även öka kunskapen om behov av samverkan mellan skola och fritidshem.
Presentatörer: Marcia Håkansson Lindqvist, Mittuniversitetet och Jeanette Stenvall, Sundsvalls kommun
I samverkan med: Sundsvalls kommun
Kl. 11.30 Olika vägar att tillsammans arbeta för att främja skolnärvaro och förebygga skolfrånvaro
Projekten Främja närvaro ‑ förebygga frånvaro och Tillsammans för ökad skolnärvaro har tittat på hur skolor genom förändrade arbetssätt och rutiner ska kunna förebygga, upptäcka och motverka problematisk frånvaron och istället öka närvaron i skolan. I studien har lärare, rektorer och skolpersonal ingått. Projekten presenteras tillsammans under rubriken Olika vägar att tillsammans arbeta för att främja skolnärvaro och förebygga skolfrånvaro
Presentatörer: Lena Ivarsson, Mittuniversitetet, Jon Melin, Timrå kommun och Eva-Lena Årmyr, Ånge kommun
I samverkan med: Timrå kommun och Ånge kommun
Läs om Olika vägar att tillsammans arbeta för att främja skolnärvaro och förebygga skolfrånvaro
Kl. 11.55-12.40 Lunch
Kl. 12.40 Omvårdnad - trygg hemgång
Forskningsprojektet Omvårdnad - trygg omgång undersöker hur teamarbetet vid hemgång från sjukhus i Härnösands kommun kan påverka den enskilde individen och närståendes upplevelse av bland annat trygghet och delaktighet. Målet är att kunna erbjuda en trygg och säker hemgång genom en vidareutvecklad teamsamverkan inom/mellan organisationer (kommunal hälso- och sjukvård, omsorg och primärvård via hälsocentral)
Presentatörer: Helen Rönning, Mittuniversitetet och Inger Dahlstedt Klint, Härnösands kommun
I samverkan med: Härnösands kommun
Läs om Omvårdnad - Trygg hemgång
Kl. 13.00 Utvärdering av aktiviteter gjorda av externa aktörer i två av Sundsvalls kommuns grundskolor
Denna studie har tittat närmare på resultatet av olika insatser som genomförts i två grundskolor i socioekonomiskt utsatta områden i Sundsvalls kommun. Utvärderingen förväntas leda till utvecklade och strategiska arbetssätt för lärare, rektorer och övrig skolpersonal samt kompetens att värdera insatser och nyttja resultat från aktiviteter som genomförs av, eller i samarbete med, externa aktörer.
Presentatörer: Göran Bostedt, Mittuniversitetet och Roger Jagebo, Sundsvalls kommun
I samverkan med: Sundsvalls kommun
Kl. 13.20 Autonom friktionsmätning och övervakning av flygplatser
Framtidens flygplatser kommer i stor utsträckning vara autonoma och ha en hög grad av fjärrstyrning. Det ställer höga krav på bland annat driftsäker teknik och övervakning - tekniker som utvecklas i nära samarbete med näringslivet. Detta projekt har som mål att ta fram en autonom, säker och kostnadseffektiv regional flygplats som kan stå som modell för andra flygplatser i Sverige och omvärlden.
Presentatörer: Benny Thörnberg, Mittuniversitetet och Kjell Torin, Örnsköldsviks Airport
I samverkan med: Örnsköldsviks kommun
Läs om Autonom friktionsmätning och övervakning av flygplatser