Mittuniversitetet först med Easy Access | 2011 |

För att få upp forskarnas idéer ur skrivbordslådorna – och göra konkret nytta av forskningsresultaten – införde Mittuniversitetet Easy Access under 2011. Vi var först ut i landet, och ett av världens första lärosäten, med detta koncept.

easyaccess

Easy Access IP, intellectual property, är ett sätt att skriva snabba och enkla avtal mellan forskare, företag och organisationer. I avtalen regleras hur ditt företag eller din organisation får tillgång till gratis forskningsresultat. Initiativet till att införa konceptet togs av vår rektor Anders Söderholm.

Anders Söderholm var tillsammans med innovationsrådgivare från MIUN Innovation på en studieresa i Skottland och träffade där University of Glasgow. De hade utvecklat konceptet Easy Access tillsammans med King’s College London och University of Bristol. Storbritannien hade nämligen samma problem som vi – att många idéer blev liggande i forskarnas skrivbordslådor.

I idébanken kan forskarna lägga ut sina idéer, för att synliggöra dem för omvärlden. Där kan företag och organisationer gå in för att leta efter idéer som är intressanta för just deras verksamhet. I idébanken finns även idéer och resultat som forskaren själv inte har möjlighet att arbeta vidare med. Forskaren kan då använda sig av Easy Access IP och ge bort sin idé eller sitt resultat utan kostnad.