Genusvetenskap GR (A), Klimatfeminism. Feministiska kamper för rättvisa i klimatförändringarnas tid
Välkommen till Mittuniversitetet!
Hej!
Varmt välkommen till kursen Genusvetenskap GR (A), Klimatfeminism. Feministiska kamper för rättvisa i klimatförändringarnas tid och som student vid Mittuniversitetet.
Jag som är kursansvarig heter Anna Olovsdotter Lööv.
Denna kurs vänder sig till dig som är nyfiken på eko- och urfolksfeministiska förståelseramar och hur dessa kan relateras till kamper för rättvisa och mot klimatförändringar. I kursen kommer du att få grundläggande teoretiska verktyg för att beskriva och analysera hur intersektionella maktordningar påverkar sårbarhet och möjlighet att agera inför klimatförändringar.
- Utbildningskod: GE027G
- Anmälningskod: M7049
- Ort: Flexibel – Sundsvall/Östersund
- Studieform: Distans
- Studiefart: 100%
- Kursperiod: 2025-06-09 - 2025-07-13
Kursstart är den 9 juni 2025. Du får då tillgång till kursplattformen på Moodle som utgör kursens nav. På kursplattformen hittar du information om upplägg, litteratur och uppgifter samt annat relevant material. Där finns också möjligheter till att chatta med andra studenter och ställa frågor till oss lärare.
Schema
Fyra veckor innan kursstart ser du ditt schema här.
Observera att schemat kan komma att ändras.
Hittar du inte schemat?
Kontakta din lärare eller kursansvarig om du inte får ditt schema närmare kursstart.
Utbildningsinformation
Kursen är en distanskurs på helfart helt utan fysiska träffar och fasta tider (utöver inlämningsdeadlines). Det innebär en stor flexibilitet för dig som student, men också ett avsevärt större mått av självständighet och ansvar. Att kursen går på helfart innebär att du beräknas lägga ner 40 timmar i veckan på kursarbete.
Kursen är indelad i två moment (delkurser) om 4 hp respektive 3,5 hp. I det första momentet ’Introduktion till eko- och urfolksfeminismer och intersektionalitet' fokuserar vi på klimatfeministiska teoretiska perspektiv, aktivistiska praktiker och sammanhang genom studier av kurslitteratur, föreläsningar och inlämningsuppgifter.
Under detta första moment kommer du att göra en inlämningsuppgift i form av en filmanalys av en dokumentärfilm. I det andra momentet 'Feministiska perspektiv på rättvisa och ojämlikhet i klimatförändringarnas tid' ligger fokus på klimatfeministiska, ekofeministiska och urfolksfeministiska aktivistiska interventioner, praktiker och rörelser. Här kommer du, med stöd av kurslitteraturen, att arbeta självständigt med ett projektarbete om en klimatfeministiskt relevant intervention, praktik eller rörelse.
Genom projektarbetet kommer du att få öva på att tillämpa dina teoretiska kunskaper i en klimatfeministisk kontext. Det är viktigt att du lämnar in den första inlämningsuppgiften i tid då den också fungerar som ett sätt för oss lärare att få översikt över vilka studenter som är aktiva på kursen. Läs kursplattformen noga för information om deadlines för de olika uppgifterna!
Vad behöver du göra som ny student?
Det är flera saker du måste göra som ny student för att kunna påbörja dina studier. Är du distansstudent med campusträffar, måste du bekanta dig med båda checklistorna.
Följ checklistan noga!
Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.
Vi ser mycket fram emot att få fördjupa oss i klimatfeministiska perspektiv och rörelser tillsammans med er! Hör gärna av er om ni har frågor inför kursstart!
Med vänlig hälsning
annaolovsdotter.loov@miun.seKursansvarig