Företagsekonomi GR (A), Externredovisning
Välkommen till Mittuniversitetet!
Hej!
Varmt välkommen till kursen Företagsekonomi GR (A), Externredovisning och som student vid Mittuniversitetet.
Kursen är en introduktion till ett av företagsekonomins allra viktigaste kärnområden. I kursen ingår både teoretiska och praktiska moment, även om tyngdpunkten ligger på det praktiska hantverket. Ni som aldrig tidigare kommit i kontakt med bokföring, bokslut och årsredovisning kommer att lära er mycket nytt, från grundläggande begrepp till ett hantverk präglat av både logik och detaljerade regler.
- Utbildningskod: FÖ091G
- Anmälningskod: L7010
- Ort: Flexibel – Sundsvall/Östersund
- Studieform: Distans
- Studiefart: 50%
- Kursperiod: 2025-01-20 - 2025-03-30
Kursen avslutas med en individuell salstentamen. I övrigt genomförs kursen helt i en webbaserad lärplattform vilket innebär att inga andra fysiska träffar kommer äga rum under kursens gång. Efter att du registrerat dig på kursen i Ladok får du tillgång till kurshemsidan och kan börja bekanta dig med plattformen, dess olika verktyg och utlagt material.
Schema
Fyra veckor innan kursstart ser du ditt schema här.
Observera att schemat uppdateras fram till kursstart.
Hittar du inte schemat?
Då får du mer information av din lärare närmare kursstart.
Utbildningsinformation
På kurshemsidan hittar du länkar till schema och aktuell kursplan som bland annat beskriver kursens innehåll och lärandemål. Schema hittar du även via www.miun.se/schema där du kan söka fram ditt kursschema och kursplanen kan du söka fram via www.miun.se/kursplan. Använd kurskoden FÖ091G. På kurshemsidan hittar du också en kursguide som beskriver innehållet på kursen lite mer utförligt och en läsanvisning som är en översiktlig veckoplanering av kursen.
Kursen har inspelade föreläsningar i form av powerpoint-presentationer med berättarröst. I schemat ser du att vi erbjuder frågestunder två gånger per vecka, på måndagar och torsdagar mellan klockan 17.15-18.00, via Zoom. Frågestunderna är inte föreläsningstillfällen utan en möjlighet för dig att ställa frågor direkt till lärare på kursen. Zoomlänk till frågestunderna hittar du på kurshemsidan.
På kursen ingår en obligatorisk individuell inlämningsuppgift, PBR AB, som behandlar löpande bokföring och bokslut. Inlämningsuppgiften löses med hjälp av ett bokföringsprogram, Visma eEkonomi som fungerar för både PC och Mac. Uppgiften lämnas in vid tre tillfällen. Information om hur du får tillgång till en licens för programmet hittar du i anslutning till inlämningsuppgiften på kurshemsidan.
Kursen avslutas med en individuell salstentamen. Som distansstudent kan du skriva tentamen på campus i Östersund eller Sundsvall, eller på annan ort under förutsättning att du ordnar med en godkänd skrivplats själv. Du kan läsa mer om detta på www.miun.se/tentamen.
Som kurslitteratur används läromedlet Principbaserad redovisning, senaste upplagan, av Hellman, Tagesson, Öhman och Grönlund, utgiven av Studentlitteratur, som består av lärobok och övningsbok. Kurspaketet (huvudbok och övningsbok) finns att tillgå på AdLibris, Bokus och Studentlitteratur. Vi rekommenderar att ni skaffar senaste upplagan av både huvudbok och övningsbok. Övrigt material som ingår på kursen får ni tillgång till via kurshemsidan.
Vi får ofta frågor om det är möjligt att genomföra kursen med en äldre upplaga av litteraturen och det är det, men det är i så fall upp till dig som student att jämföra och tillgodogöra dig de delar som är uppdaterade i den senaste upplagan. Vi lärare har endast tillgång till den senaste upplagan och har inte möjlighet att hjälpa enskilda studenter med detta. Tänk också på att den avslutande salstentan kommer vara en så kallad ”öppen-bok-tentamen”. Det innebär att du får ta med dig den obligatoriska kurslitteraturen till tentan, men det är inte möjligt att använda begagnade böcker som innehåller icke godkända anteckningar. I huvudboken är det enbart tillåtet med över/understrykningar samt hänvisning till andra sidor i boken och övningsboken. I övningsboken är det enbart tillåtet att göra övningar samt hänvisa till andra sidor i boken och huvudboken. Tänk också på att du inte kommer ha tillgång till digitala upplagor av kurslitteraturen under salstentamen.
Kapitel 1, 2, 3 och 6 ingår i sin helhet. Kapitel 4 ingår förutom de delar som behandlar kassaflödesanalys och koncernredovisning. För er som redan nu vill påbörja kursen, föreslår vi att ni inleder läsningen av de två första kapitlen i kursboken och gör tillhörande övningar i övningsboken.
Förutom de fasta och obligatoriska deadlines som anges är läsanvisningen endast ett stöd och ett förslag på hur du bör lägga upp dina studier under kursens gång. Kursen är övningsintensiv och har flera inlämningstillfällen vilket kräver att du tar eget ansvar för hur du disponerar din tid. Kursen går på halvfart vilket innebär att du, om du väljer att följa läsanvisningen, bör planera för att kunna lägga ungefär 20 timmar per vecka på dina studier.
Vad behöver du göra som ny student?
Det är flera saker du måste göra som ny student för att kunna påbörja dina studier. Är du distansstudent med campusträffar, måste du bekanta dig med båda checklistorna.
Följ checklistan noga!
Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.
Jag som är kursansvarig och lärare på kursen heter Emelie Säterberg och jag kommer vägleda, stödja och svara på frågor under kursens gång. Om du har frågor eller funderingar innan kursstart når du mig via mail till emelie.saterberg@miun.se.
Bästa hälsningar och väl mött på kursen!
Emelie Säterberg
Med vänlig hälsning
emelie.saterberg@miun.seKursansvarig