Hur fungerar det?
Beroende på vilkeen utbildning eller ämne du läser finns olika möjligheter till studier eller praktik utomlands. Börja tidigt att utforska vilka utbytesmöjligheter som passar just din utbildning och när du kan ansöka.
Ansökningsperioder
Ansökningsperioder för utbytesstudier
Ordinarie ansökningsperiod: 1 november-1 december, för utbytesstudier kommande läsår.
Restplatser för vårtermin: Eventuell utlysning under maj.
Ansökan
Ansökan om en av Mittuniversitetets utbytesplatser är online via systemet MobilityOnline. Du kan ha 1-3 värduniversitet i din ansökan. Titta på kursutbud på hemsidorna hos de partneruniversitet du är intresserad av. Det är viktigt att du först stämmer av dina val med programansvarig innan du söker, för att säkerställa att terminen fungerar för utbyte, de sökta platserna passar din utbildning och att kurserna kan tillgodoräknas efter utbytet. Om din ansökan godkänns nomineras du till en av platserna. Om du sedan tackar ja till utbytesplatsen meddelar Mittuniversitetet värduniversitetet om din nominering, och nästa steg är att följa värduniversitetets instruktioner för ansökan dit. Det är alltid värduniversitetet som tar beslut om antagning.
Här hittar du information om ansökan och stipendier för utbytesstudier!
Utlandspraktik
Beroende på din utbildning finns olika möjligheter till praktik utomlands. Många av Mittuniversitetets utbildningar har praktik som en integrerad del av utbildningen och det kan finnas möjlighet att förlägga praktikperioden utomlands. Prata med den som är programansvarig inom din utbildning för att se vad som kan passa för just ditt program.
Inom Erasmus+ finns möjlighet att få stipendium för att göra praktik på ett företag, en organisation eller ett universitet i Europa. Du kan använda stipendiet för att finansiera insamlandet av data till ett självständigt arbete till exempel exjobb, C-, D-, masteruppsats eller doktorsavhandling. Även du som nyligen tagit examen kan praktisera utomlands med Erasmus+ stipendium. Ansökan om stipendiet behandlas löpande.