Minor field studies (MFS)
Minor Field Studies (MFS) var ett stipendium från SIDA, som gett studenter möjlighet att göra sitt examensarbete eller skriva sin C/D-uppsats i ett låg- eller medelinkomstland. Stipendieprogrammet fasades ut våren 2023.
Minor Field Studies (MFS) var ett stipendieprogram som finansierade av Sveriges biståndsmyndighet, SIDA. Stipendiet omfattade 27 000 SEK och gav studerande på universitet och högskolor möjlighet att samla material till sitt examensarbete i ett låg- eller medelinkomstland.
Tyvärr aviserade Universitets- och Högskolerådet (UHR) som administrerat MFS-programmet nationellt i Sverige under 2022 att programmet inte skulle ha fler utlysningar från och med 2023. De stipendier som var beviljade till studenter, eller som redan tilldelats oss lärosäten, skulle kunna användas fram till och med vårterminen 2023, men inga nya stipendier utlystes efter det.
Detta innebär att MFS-programmet vid Mittuniversitetet fasats ut under läsåret 2022/2023. Du som redan beviljats stipendium eller varit i process för att beviljas stipendium kunde under den perioden fortfarande genomföra din fältstudie inom den tidsram som du redan fått information om.
Informationen nedan avser därför att under en period vara en källa till information kring hur programmet såg ut och vad som avsågs. Informationen kommer uppdateras om programmet på något sätt skulle starta upp på nytt.
Globala målen och Agenda 2030
En ansökan om MFS-stipendie måste knytas an till de globala målen för hållbar utveckling så som de är formulerade i Agenda 2030. De globala målen antogs av FN:s generalförsamling 2015 och syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga mänskliga rättigheter för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten med dess naturresurser.
De globala målen och Agenda 2030 på Regeringskansliets webb
Vem har kunnat söka?
Behöriga har varit de studenter studenter som:
- vid ansökningstillfället varit registrerade vid Mittuniversitetet.
- ämnat skriva examensarbete vid Mittuniversitetet.
- kommit att genomföra sitt examensarbete på kandidat-, magister- eller masternivå under HT2022.
- inte påbörjat utbildning på forskarnivå. Observera också att stipendiet inte kunnat kombineras med andra stipendier från Universitets-och högskolerådet eller från Sida som sökts för samma fältstudieperiod.
- är svenska medborgare eller har permanent uppehållstillstånd (PUT) i Sverige. Studenter från andra nordiska länder ska ha varit fast boende i Sverige i minst ett år. EU-medborgares permanenta uppehållstillstånd (PUR) berättigar inte till stipendiemedel.
- har goda kunskaper i svenska och engelska.
Alla som beviljats stipendiet har deltagit i en obligatorisk förberedelsekurs online.
Säkerhet och val av värdland
Nedan finner du en lista över länder som är godkända för MFS. Säkerhetsläget i de listade länderna förändras hela tiden och det är därför viktigt att du så tidigt som möjligt bildar dig en uppfattning om säkerheten i det land du vill resa till.
På Utrikesdepartementets (UD:s) webb finns en lista över länder som man i dagsläget avråder från resor till. Om UD avråder från alla resor, nödvändiga eller icke nödvändiga resor till ett helt land får fältstudier ej genomföras. Om UD avråder från icke nödvändiga resor till en annan del av landet än där du planlägger din MFS, kan även detta vara ett skäl till att ej godkänna ett land för en MFS-studie. Detta beslut tas av bedömningsgruppen i samband med att din ansökan evalueras. Stipendiemedel beviljas inte heller om fältstudien bedöms medföra stor risk för projektdeltagarens, eller berörda personer i vistelselandets, personliga säkerhet, även om det inte finns några restriktioner från UD. Om du blivit beviljad ett stipendium och en avrådan utfärdas till hela landet eller till den del av landet där du planerar att göra din MFS innan din avresa får du inte påbörja din resa. Stipendiet ska dessutom betalas tillbaka. Om en avrådan utfärdas medan du befinner dig i MFS-landet måste du lämna landet och resa tillbaka till Sverige inom 30 dagar.
Hur har ansökan sett ut
En komplett ansökan har innehållit nedanstående delar.
Projektbeskrivning
Ditt projekt ska anknyta till de globala målen för hållbar utveckling och innehålla följande delar. Den fråga eller det problem som undersöks i examensarbetet ska ha relevans för vistelselandet.
- Titel
- Bakgrund där du motiverar ditt val av land
- Syfte och frågeställningar
- Metod
- Tidsplan för fältstudien (minst åtta sammanhängande veckor) samt en beskrivning hur studien ska genomföras
- Förslag på alternativt upplägg om den ursprungliga planen inte håller.
Dessa dokument ska skrivas på engelska.
Intyg från handledare
Tala med kurs/programansvarig på Mittuniversitetet så att du tilldelas en handledare som kan stötta dig i arbetet med projektbeskrivningen. Handledaren bedömer den akademiska kvaliteten i projektbeskrivningen. För MFS-projekt är det särskilt viktigt att även se till genomförbarheten. Det kan handla om såväl upplägg av materialinsamling och intervjuer som din personliga kapacitet att genomföra en fältstudie i det aktuella landet. Under fältarbetet ska uppsatshandledaren stå i kontakt med dig för att eventuellt hjälpa med teoretiska eller metodologiska problem. Efter hemkomsten ska du ha samma handledarhjälp som övriga uppsatsstudenter. Du informerar själv din handledare om de särskilda förväntningar som handledning av ett MFS-projekt medför. Handledaren fyller i och skriver under dokumentet Intyg om handledning av MFS-projekt som du sedan laddar upp i din on-lineansökan.
Intyg om handledning av MFS-projekt
Intyg från kontaktperson i värdlandet
Förutom handledare vid Mittuniversitetet behöver du en kontaktperson i värdlandet. Kontaktpersonen ska kunna bistå med praktiska arrangemang i värdlandet, exempelvis tips på boende och kontakter med resurspersoner. Kontaktpersonen kan även vara vägledande ifråga om säkerheten i landet. I vissa länder krävs forskningstillstånd för en studie som MFS. I dessa fall kan handledaren i fält även vara till hjälp. Observera att kontakpersonen inte får någon ersättning från Mittuniversitetet för sitt arbete. Det är därför viktigt att du ersätter kontaktpersonen för eventuella utlägg så som till exempel lokala resor, ersättning för material etc. Kontaktpersonen fyller i och skriver under "Agreement on field study guidance" som du sedan laddar upp i din ansökan.
Agreement on field study guidance
Budget
Stipendiesumman är 27000 kronor. Stipendiet ska inte ses som heltäckande utan brukar normalt kompletteras med studielån. Till ansökan bifogas en budget som ska innehålla följande delar:
- Resa till och från landet där studien ska genomföras (billigast möjliga färdsätt)
- Del av levnadsomkostnader (50 procent av utlandstraktamentet). På Skatteverkets hemsida finns tabeller över utlandstraktamenten att utgå ifrån. Se utlandstraktamenten för 2021
- Eventuella nödvändiga resor inom landet eller regionen
- Vaccinationer
- Eventuella kostnader för tolkning och utrustning
- Visumkostnader
- Eventuella kostnader för kompletterande försäkring
- Eventuella kostander för forskningstillstånd
Passkopia/PUT
Eftersom ett av bidragskriterierna är svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd, alternativt nordiskt medborgarskap (med folkbokföring i Sverige sen minst ett år tillbaka) behöver ansökan kompletteras med dokument som styrker att du tillhör en av dessa kategorier (pass eller motsvarande).
Dokumentation i relation till Covid-19 pandemin
Ett dokument där du redogör för de rådande inresekrav som finns i MFS-landet i relation till Covid-19 pandemin samt hur du uppfyller, eller kommer att uppfylla, dessa krav. T.ex om landet kräver karantän efter inresa hur kommer du att arrangera detta.
Övrig information
Du är försäkrad via Kammarkollegiets försäkring Student UT under din fältstudieperiod men bör själv undersöka om du behöver kompletterande försäkring.
Försäkringsvillkor Student UT
Besked om beviljade ansökningar lämnas 4-6 veckor från ansökningstillfället.
Läs mer om urval och beslut
MFS-handläggaren vid Mittuniversitetets International Relations Office hanterar alla frågor kring stipendiet och kommer att hålla kontakt med dig före, under och efter fältstudieperioden. Till MFS-handläggaren skickar du din reseberättelse och kopior av resehandlingar efter avslutad fältstudieperiod. MFS-handläggaren håller också uppföljningssamtal med alla stipendiater vid hemkomsten.
Läs mer om Mittuniversitets regler för MFS-stipendiet