Celie och Felicia gjorde praktik och utbyte på Irland

"Det finns många fina platser att ta sig till utanför stadskärnan."

Felicia och Celie utanför IT Sligo

Under vårterminen 2019 befann sig två Miun-studenter på IT Sligo, Irland. Felicia Wesslén Hedqvist, webbutveckling, genomförde sin praktikperiod där samtidigt som Celie Hjelm, som till vardags läser Industridesign, gjorde sin utbytestermin. Båda genomförde sina utbyten inom stipendieprogrammet Erasmus+.

Varför valde du/ni just IT Sligo för era utlandsstudier respektive praktik?
Felicia: Då jag önskade utföra mitt examensarbete utomlands var företaget ChampCloud på IT Sligo det enda alternativ som gav den möjligheten. Jag har även varit i Irland förut och Sligo kändes spännande.
Celie: Några lärare från Miun besökte IT Sligo i syfte att hitta möjliga samarbeten för studentutbyte och de hade ett mycket positivt intryck från skolan. Efter att ha pratat med dem kände jag att IT Sligo skulle passa mig bra och de arbetar också med lika datorprogram som min utbildning på Miun lär ut.

Hur skulle ni beskriva skolan?
Felicia: ChampCloud har sin lokal på campus i en byggnad som heter Innovation Centre. Tack vare detta kan de samarbeta mycket med studenter på IT Sligo, exempelvis med praktikarbeten.
Celie: Skolan känns fräsch och modern. Det finns fyra fik, två restauranger, två små butiker som säljer skolmaterial, dricka, snacks m.m. Ett stort bibliotek med bra plats och ro för studier och det finns även fler platser runtom i skolan ämnad för pluggro.

Hur bor ni?
Vi bor båda på ett studentboende som heter Milligan Court. Det ligger centralt i Sligo med 1,5 km från skolan. Felicia har eget rum men delar boende med en student från Irland. Celie delar rum med en student från Frankrike och boendet delas även med ytterlige en student från Frankrike. Det är ett bra boende överlag, men bristen på välisolerade fönster och väggar gör att det ofta är kallt och mycket ljudinsläpp från gatan utanför.

Vad gör ni på fritiden?
Felicia: Går på stan, fikar och umgås med vänner på pub. Det finns gott om mysiga pubar och restauranger här.
Celie: Skolan har en stor träningsanläggning som heter Knocknarea Arena där jag tränar. Jag går ofta ut på längre promenader på helgerna för att se mer av Sligo och det finns många fina platser att ta sig till utanför stadskärnan.

Har ni några tips till dem som funderar på att plugga/praktisera utomlands?
Felicia: Kontakta företaget i god tid innan ankomst och se till att ni har samma uppfattning om vad som ska göras väl på plats.
Celie: Förbered dig så gott det går innan och ta reda på vilka programvaror som du förväntas kunna använda. På den utbildning jag går, Creative Design, förväntar sig lärarna att studenterna har vissa programvaror installerade på sina privata laptops. Då vissa programvaror endast fungerar på PC:s kan det vara bra att vara förberedd på det om man äger en mac och informera lärarna om detta är ett problem.