Maia läste i närheten av Nashville i USA

Maia läste i närheten av Nashville i USA

”Campus är jättefint. Precis som man tänker sig att ett amerikanskt college ska vara!”

Austin Peay State University

Maia Hörstadius, journaliststudent, läste vid Austin Peay State University, i Tennessee, USA vårterminen 2018. Under samma läsår som Maia studerade även två studenter från Ekonomprogrammet och en student från Civilingenjör Industriell Ekonomi på Austin Peay. Austin Peay State University är ett stort universitet som erbjuder många olika ämnen och kurser, och är därför en bra utbytesmöjlighet för många av Miuns utbildningar.

Varför valde du att studera på just Austin Peay State University?
Jag valde Austin Peay främst eftersom jag ville plugga i USA. Närheten till Nashville var inte heller något minus, om man är musikintresserad. Dessutom väldigt intressant att bo i sydstaterna ett tag - definitivt större kulturkrock än i exempelvis norra USA. På både gott och ont, men en bra erfarenhet.

Hur skulle du beskriva skolan?
Campus är jättefint. Precis som man tänker sig att ett amerikanskt college ska vara. Kurserna jag valde (statsvetenskap, psykologi, filosofi) var toppen, lärarna är duktiga och man jobbar på ett annat sätt i klassrummet än vad vi gör hemma. Det är mycket fokus på diskussion, och studenterna förväntas vara delaktiga under och pålästa inför varje lektion. Det är högre tempo än i Sverige, men absolut inte svårare. Kan också tillägga att det finns både gym och pool på campus, samt en hel del icke-fysiska aktiviteter. Jag var till exempel med i en filosofiklubb.

Hur var boendet?
Jag valde det billigaste boendet (Meacham Apartments), där jag delade lägenhet med tre andra studenter. Boendet var inte det fräschaste jag sett, men jag är inte så petig, så för mig funkade det utmärkt. Skulle dock rekommendera någon av de lite dyrare lägenheterna till den som vill ha det renare.

Vad gjorde du på fritiden?
Tyvärr är det inte så lätt att röra sig i Clarksville utan bil (extrem brist på övergångsställen och trottoarer, till exempel). Därför spenderade jag de flesta vardagskvällar på campus, med plugg eller gymbesök. Det finns en buss, men den är opålitlig och går nästan bara mellan campus och en stor galleria. På helgerna gick vi ibland till Electric Cowboy, en nattklubb på gångavstånd, eller delade på en Uber in till Nashville. Electric Cowboy rekommenderas dock, där kan man både ta line-dance-kurser och se amerikanerna svänga loss - hysteriskt roligt. Och sist men inte minst - det finns en biluthyrningsfirma med okej priser ganska nära campus. Hyrde bil ett par gånger och åkte runt, bland annat till Great Smoky Mountains National park i North Carolina (cirka 4 timmars körning från Clarksville), lätt värt ett besök!

Har du några tips till dem som funderar på att plugga utomlands?
Ett tips till den som funderar på att välja Austin Peay är att vara beredd på mycket plugg. Inte svårt, men mycket. Det kan också vara bra att tänka på skillnaden mellan Sverige och sydstaterna - Tennessee ligger i Bibelbältet, och majoriteten håller hårt i religionen. Första dagen i skolan blev vi exempelvis tipsade om att inte prata så mycket om religion, politik och sex. Och jag upplevde att "kulturkrocken" blev synlig först när man diskuterade dessa ämnen med någon. Därmed inte sagt att man ska låta bli. Men var beredd på "märkliga inslag" och att värderingarna ser lite annorlunda ut än hemma.