Högskoleprovet

Spara favorit 3 maj maj 2018

Högskoleprovet är ett urvalsprov som avser att mäta förmågan att klara högre studier. Högskoleprovet ger dig ingen behörighet till högskolestudier utan ger dig ytterligare ett konkurrensmedel vid antagningen till en utbildningsplats.

Du som gjort högskoleprovet placeras automatiskt i ytterligare en urvalsgrupp när du söker en utbildning där urval sker på grundval av högskoleprov och som du är behörig till. Provet hålls två gånger per år en gång på hösten och en gång på våren vid 21 högskolor och universitet i Sverige. Resultatet är giltigt i fem år. Du kan göra högskoleprovet hur många gånger som helst och konkurrerar då med ditt bästa resultat.

Var kan man göra provet?

Mittuniversitetet anordnar högskoleprovet på följande orter: Härnösand, Sollefteå, Sundsvall, Ånge, Sveg, Strömsund, Kramfors Örnsköldsvik och Östersund. Du kan även skriva på andra orter i Sverige, högskoleprovet följer inte folkbokföringen. Var noggrann med att ange vilken ort du önskar att skriva på när du gör anmälan. Observera dock att det enbart är ett önskemål, du kan av t.ex. lokalbrist bli kallad till en annan ort än den du har valt. 

Orter där du kan skriva högskoleprovet

Hur anmäler man sig?

Anmälan till högskoleprovet sker på Studera.nu. Anmälan är personlig och anmälningsavgiften är 450 kr. Avgiften kan inte fås tillbaka eller flyttas till ett annat provtillfälle, oavsett anledning. Hur du gör för att försöka byta provort, upplägg av provdagen samt många andra praktiska frågor framgår på studera.nu. Där framgår även hur man gör om man på olika sätt har behov av anpassning vid provtillfället.

 Anmäl dig till högskoleprovet

Mer information om högskoleprovet

 Ekonomi

Läs mer om högskoleprovet genom att besöka någon av följande hemsidor:

Universitets- och högskolerådet – högskoleprovet

Tidigare högskoleprov att
öva på

Kommande högskoleprov

2018

Provet våren 2018
Provdag: 14 april
Anmälan öppnar: 15 januari
Sista anmälningsdag: 1 feb

Provet hösten 2018
Provdag: 21 oktober
Anmälan öppnar: 15 augusti
Sista anmälningsdag: 3 sept