Nätverk för kritiska kulturarvs‑ och museistudier
Nätverk för kritiska kulturarvs- och museistudier är ett forskningsnätverk som är placerat vid Forum för Genusvetenskap och Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap (HSV) vid Mittuniversitetet.
Allmänt
Nätverket är en långsiktig satsning som ska leda till ny forskning och samverkan mellan forskare från Mittuniversitetet och representanter för kulturarvs- och museisektorn i Jämtlands och Västernorrlands län. Genom att skapa olika former av mötesplatser kan nätverket både vara till gagn för den vetenskapliga kunskapsutvecklingen och fungera som bro mellan universitetet och de aktörer som utvecklar, förvaltar och förmedlar kulturarv och bedriver museiverksamhet. Kritiska kulturarvsstudier problematiserar vad kulturarv är och hur kulturarv och uppfattningar av kulturarv upplevs och används inom olika samhällsarenor idag. Läs mer om vad kritiska kulturarvsstudier är för något här
Aktuellt
Invigning av den interaktiva ljudvandringen Skogens berättelser
Välkommen till invigningen av ljudverket Skogens berättelser tisdag 18 juni kl 12 på Norra berget i Sundsvall! Ljudverket är en del av Sundsvall 400 år och en frukt av gott samarbete mellan NKKM och ett flertal andra aktörer. Forskare vid Mittuniversitetet medverkar på olika sätt i den interaktiva ljudvandringen och den nyskrivna musiken är inspelad av Nordiska kammarensemblen.
Inspirationsföredrag - Kulturarvet som motor för innovation och samarbeten
Västernorrlands museum erbjuder ett antal inspirationsföredrag vid lunchtid, med externa gäster. Föredragen ingår i Västernorrlands museums kunskapsförmedling. Kärnan i föredragen är kulturarvets roll och betydelse för hållbar samhällsutveckling och innehållet kretsar kring teman som kulturarv och kulturmiljö, samverkan och samarbeten, samhällsutveckling, besöksnäring, storytelling, hållbarhet med mera.
Rapport: Att motverka ofrivillig ensamhet
Centrum för applicerad kulturarvsforskning vid Stiftelsen Kiviks Museum & Arkiv har under hösten 2023 genom medel från Socialstyrelsens utlysning för att motverka ofrivillig ensamhet gjort en kartläggning av metoder i Sverige för att möta ensamma människor i alla åldrar och oberoende av vad ensamheten beror på. I rapporten som nu är klar intervjuas 23 olika organisationer om sitt arbete, sina utmaningar och möjligheter, och det handlar om alla typer av ensamhet och utanförskap som kan uppstå i olika skiften i livet och i alla åldrar från barn och unga, medelålders till äldre personer.
Forskningsprojekt: Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige
I ett samarbetsprojekt mellan Södertörns högskola och Mittuniversitetet utforskas hur identiteter av olika slag skapas och omförhandlas i en av Sveriges bredaste folkrörelser: släktforskningen
Läs mer om forskningsprojektet här
Kritiska studier av kulturarv och museala praktiker – en tvärvetenskaplig mötesplats
I elva essäer reflekterar författarna över vad kritisk kulturarvsforskning kan vara samt presenterar egen forskning inom detta fält. Merparten av författarna är forskare, verksamma vid Mittuniversitetet och kommer från olika discipliner, som till exempel religionsvetenskap, svenska språket, litteraturvetenskap, konstvetenskap, pedagogik, sociologi, statsvetenskap och historia
Bok om kulturell hållbarhet
År 2020 släpptes boken Kulturell hållbarhet – vad är det? Om Begreppets Innehåll, Användning Och Vetenskapliga Relevans, Makadam förlag, som flera forskare vid Nkkm medverkar i som såväl redaktörer som skribenter. Boken finns nu att köpa i handeln.
Så här beskrivs antologin av förlaget: ”Kultur är ett värdeladdat begrepp, både gränslöst och begränsande, fint och fult. Det kan uppfattas som oklart och hotfullt och samtidigt erbjuder det utrymme för nya ordningar. Likt ett mellanrum kan det vara svårt att beskriva och bestämma. Vad händer med kulturen om vi sätter den samman med hållbarhet, vad händer med hållbarheten om vi sätter den samman med kultur? Det är i korthet vad den här boken handlar om, en bok som uppehåller sig i mellanrummet, utan avsikt att vare sig börja eller sluta i en definition; istället vill vi med hjälp av kultur utforska om förbindelser mellan olika dimensioner kan tänkas uppstå, till och med mellan de mest motsägelsefulla utgångspunkter. I några av kapitlen närmar sig författarna hållbarhet ur ett kulturperspektiv medan andra snarare närmar sig kultur ur ett hållbarhetsperspektiv. Arton forskare inom sociologi, litteraturvetenskap, biologi, etnografi, genusvetenskap och statsvetenskap diskuterar här frågan Kulturell hållbarhet - vad är det?
Tidigare händelser
NKKM:s digitala nätverksträff
Välkommen till NKKM:s digitala nätverksträff måndag 6 maj kl 14.30-16.30. Under träffen presenteras en rad spännande projekt och idéer för forskningskommunikation.
”Hållbara kulturarv” – Höstmöte i Östersund
Tid och plats: Tisdag 24 oktober kl 12 – onsdag 25 oktober kl 13 på Jamtli i Östersund.
Den här nätverksträffen hade hållbarhet i fokus och var upplagd som en minikonferens, med presentationer av aktuell forskning och kulturarvsprojekt, panelsamtal samt föredrag av inbjudna gäster.
”På gång inom nätverket” – Digital nätverksträff 3 maj
Det här var ett tillfälle för alla inom nätverket att dela med sig av information om projekt som är på gång inom kulturinstitutioner och universitet, presentera forskningsresultat som anknyter till nätverket samt ta upp aktuella frågor eller idéer om samarbeten inom nätverket för diskussion och samtal. Vi följde också upp förra årets nätverksträff om digitalisering.
Nätverksträff 4 maj 2022: Kulturarv och digitalisering
Onsdagen den 4 maj 2022 var det äntligen dags för en fysisk nätverksträff med Nätverket för kritiska kulturarvs- och museistudier (NKKM). Kulturarv och digitalisering var temat för dagen som arrangerades i samverkan med Västernorrlands museum vid Murberget i Härnösand. Det är också där vi håller till. Dagen bjöd på föreläsningar från forskare och verksamma inom museet, en gemensam vandring i en av museets utställningar samt tid för samtal om hur vi kan arbeta vidare tillsammans på detta tema
Mimerkonferens - 9-10 november 2021
Temat för konferensen var kulturarv och folkbildning
Mimerkonferensen, som NKKM tillsammans med Nationella rådet för folkbildningsforskning (Mimerrådet) hölls vid Mittuniversitetet 9–10 november 2021. NKKM arrangerade ett panelsamtal under konferensen.
Här finns Mimerbladet att läsa, där det står om både konferensen och om nätverket
Forskningsprojekt: Historikerna och arkiven: historievetenskap och arkivteori i Sverige 1880–2020
Samuel Edquist, professor i historia vid Miun och aktiv inom Nkkm, har tillsammans med två andra forskare fått medel från Vetenskapsrådet för att problematisera relationen mellan historisk forskning och arkivvetenskap under ett drygt sekel.
14 januari, 2020 - Workshop om kritiska kulturarvs- och museistudier
I januari hölls en workshop där forskning om kulturarv och museala praktiker presenterades och problematiserades ur olika teoretiska perspektiv. Här kan du ta del av innehållet i konferensen.