Vår geografiska position i centrala norra Sverige ger unika möjligheter att bedriva relevant forskning och utbildning i nära kontakt med den omgivande naturen och samhället. Naturen är vårt laboratorium för forskning och utbildning.
Ekoteknik attraherar en blandning av svenska och internationella studenter som kommer till oss för högre utbildning och forskning. Vi studerar lokala, regionala och globala lösningar på miljöutmaningar och hållbar utveckling för samhället.
Vårt mål är att skapa en stark akademisk miljö med forskning som är vetenskapligt excellent och samhällsrelevant, samtidigt som vi upprätthåller en kreativ, högkvalitativ utbildningsmiljö för nationella och internationella studenter.
Forskningsområden
Mark, vatten och klimat
Forskningsområdet syftar till att skapa en ökad förståelse för hur markanvändningen påverkar miljö och klimat och hur den kan förändras för att nå nationella och globala hållbarhetsmål. Området omfattar allt mellan klimatologisk grundforskning och övervakning av vattenkvalitet i fjällmiljö till olika hållbarhetsaspekter av skogsbruk och jordbruk. Området omfattar också användningen av biomassa i den framväxande bioekonomin.
Kontaktperson: Oskar Englund
Ekologisk teknik och naturbaserade lösningar
Forskningsområdet syftar till att studera och utforma ekosystem som integrerar människans samhällen med den omgivande miljön och naturen, till nytta för båda. Området omfattar även systemekologi med ett specifikt fokus på hur miljöräkenskaper kan integreras med samhällets metabolism av energiflöden, materialflöden, och informationsflöden.
Kontaktperson: Erik Grönlund
Hållbart samhällsbyggande
Forskningsområdet syftar till att stödja samhällets omställning mot ökad hållbarhet genom att tillsammans med olika aktörer och intressen studera hur markanvändning och naturresurshushållning styrs och därigenom bidra till utvecklingen av verkningsfulla verktyg och metoder. Området omfattar även hållbart byggande.
Kontaktperson: Charlotta Faith-Ell