Fiber2Comp
Bioremediering genom kompostering erbjuder en hållbar naturbaserad lösning för att sanera förorenade fiberbankars sediment och omvandla dem till en säkrare och stabil produkt för återanvändning som jordförbättring eller växtsubstrat.
Fiberbankar är gamla fyndigheter av förorenade massafibrer och träskrot som finns på Östersjöns havsbotten, samt i sjöar och floder över hela Sverige. Fiberbankar, tillsammans med de fiberrika sedimenten som omger dem, är förorenade med giftiga metaller och långlivade organiska föroreningar, såsom PCB, klorerade bekämpningsmedel och polycykliska aromatiska kolväten. På grund av naturliga störningar och mänskliga aktiviteter finns det en ökad risk för spridning av föroreningar eftersom dessa sediment ofta ligger i grunda vatten nära strandlinjerna, vilket hotar ekosystem och mänsklig välfärd. Dessutom resulterar nedbrytningen av detta organiska material under vattnet i bildandet av mycket giftigt metylkvicksilver och utsläpp av växthusgaser.
Med tanke på deras organiska natur kan dessa sediment komposteras och potentiellt saneras inom processen. Under kompostering kan den höga och varierande mikrobiella aktiviteten biologiskt bryta ned de långlivade organiska föroreningarna och potentiellt immobilisera giftiga metaller, vilket omvandlar det förorenade materialet till en mer stabil och avgiftad produkt. Beroende på den slutliga kvaliteten kan den erhållna produkten återanvändas som jordtillägg, växtsubstrat eller byggfyllnadsmaterial, vilket gör saneringsarbetet mer tilltalande. Dessutom innebär tekniken att andra organiska avfallsströmmar behandlas samtidigt, till exempel gödsel som ska användas som samsubstrat, som är stora källor till växthusgaser. Återanvändningen av detta organiska avfall för utveckling av föroreningssaneringstekniker kan ha en betydande inverkan på Sveriges klimat- och föroreningsåtgärder och optimeringen av materialcirkulära flöden.
Detta projekt fokuserar på att utveckla och validera en ny applikation, bioremediering av fibrösa sediment, med hjälp av en etablerad teknik: industriell kompostering i fartyg. Laboratorieexperiment kommer att ge praktiska insikter om att optimera biosanering av fibrösa sediment genom kompostering, som senare kan tillämpas på andra förorenade material. Industriella partnerföretag kommer sedan att validera denna metod i pilotskala. Syftet är att testa laboratorieresultat i en behandling på plats med hjälp av en industriell komposteringsanordning i fartyg, tillsammans med sediment som muddrar och avvattnar i dedikerade georör som hanteras av projektpartners. I slutändan, i ett potentiellt fullskaligt scenario, skulle detta integrerade reningssystem kunna sättas upp tillfälligt på fiberbanksplatser, vilket eliminerar behovet av den förorenade materialtransporten och de tillhörande riskerna. De nödvändiga enheterna för att implementera tekniken är lätt tillgängliga kommersiellt, vilket främjar en snabb marknadsintroduktion som förväntas som ett projektresultat.
Denna tekniska applikation syftar till att möta ett akut behov av renare hav och kustlinjer i Sverige samtidigt som den erbjuder ett nytt tillvägagångssätt för att minska utsläppen av växthusgaser från fibrösa sediment och andra källor, såsom boskapsgödsel. På lång sikt förväntas denna miljövänliga rening med lågt energibehov bli en tillgänglig teknik för att sanera olika organiskt avfall, muddrade sediment och förorenade jordar, och därigenom främja deras valorisering som resurser och förstärka miljöavgiftningsarbetet i Sverige och utanför.
Fakta
Projektperiod
231001-261031