Förändringsledning: Organisationsutveckling, 1,5 hp
Kursen ger dig fördjupade kunskaper i organisatorisk förändringsledning och ökar din förståelse för hur omkringliggande faktorer kan påverka framgångsrika förändringsinitiativ.
Behörighet
Kursen är en uppdragsutbildning som med stöd av förordningen om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760) kan anordnas mot avgift från juridisk person, dvs. offentliga uppdragsgivare eller privata företag, för kompetensutveckling av anställda. Den organisation som beställer uppdragsutbildningen (uppdragsgivaren) beslutar om vem som får delta. Uppdragsutbildningar följer dock samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning. De som deltar erhåller högskolepoäng vid godkänd avslutad kurs även om deltagarna saknar behörighet för tillträde till högskoleutbildning.
Kursen är på avancerad nivå och vi rekommenderar att du som deltar har en kandidatexamen i företagsekonomi (eller motsvarande) eller har förvärvat motsvarande kunskaper via praktiskt arbete. Ett intresse för förändringsledning är också viktigt. Det är en fördel att du har erfarenhet av att ha läst på universitetet eller högskola, oavsett om du har studerat ekonomi eller något annat ämnesområde. Erfarenhet av att läsa akademiska texter på engelska är också fördelaktigt.
Del av innehållet
Kursen fokuserar på olika förändringsteorier och ger fördjupade kunskaper om hur förändringsarbetet som sådant kan styras och ledas. Kursen omfattar olika delområden inom förändringsledning och såväl teoretiska som praktiska perspektiv på förändring behandlas. Det handlar om att strategiskt arbeta med förändringsarbete och hur det påverkas av individer, processer och tekniska hjälpmedel. Viktiga avsnitt avser ledarskapets betydelse för framgångsrikt förändringsarbete, vikten av förståelse för intressentgrupper och hur kommunikation kan bedrivas i ett förändringsarbete. I fokus är ditt egna företag eller organisation, och de teoretiska referensramarna som knyts till praktiska problem, utmaningar och möjligheter.
Efter att du genomfört kursen kommer du ha förvärvat fördjupade kunskaper och förståelse inom huvudområdet företagsekonomi, med särskilt fokus på organisationsutveckling. Du kommer också kunna analysera, bedöma och hantera komplexa organisatoriska företeelser.
Den obligatoriska kurslitteraturen består av en svensk kursbok samt en handfull vetenskapliga artiklar på engelska. Mer information om detta hittar du i kursplanen.
Förutsättningar och upplägg
Kursen är tänkt att inte enbart stärka/höja din kompetens inom organisationsutveckling utan den ska även bidra till din organisations/ditt företags utveckling. Detta möjliggörs bland annat genom att utbildningen uppmuntrar samarbete och erfarenhetsutbyten mellan deltagarna samt att det finns en stark koppling mellan teori och praktik. Konceptet bygger på idén ”bring-your-own-data”, det vill säga att kursen tar avstamp i reella utmaningar, behov och uppdrag inom verksamheten som får koppling till relevant och aktuell forskning och teori.
Kursen motsvarar cirka en veckas heltidsstudier (40 timmar), men ges över fem veckor med en studietakt på 20 % (8 timmar/vecka).
Undervisningsformer
Kursen är helt digital och distansbaserad vilket innebär att du behöver ha tillgång till dator, god internetuppkoppling, webbkamera och headset (eller liknande). Undervisningen sker via vår lärplattform Moodle och distansverktyget Zoom. Kursen har ett flexibelt upplägg och omfattar föreläsningar, seminarier, handledning och examination över nätet. Du ansvarar själv för ditt lärandet och förväntas aktivt söka information, arbeta med organisationsspecifika utmaningar och ta ansvar i både enskilda uppgifter som i grupparbete.
Examination
För att bli godkänd på kursen krävs närvaro vid obligatoriska moment, till exempel seminarier, samt godkända skriftliga uppgifter. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.
Samläsning
Samläsning med deltagare från andra organisationer kan förekomma.
Utbildningstillfällen
Kursstart våren 2025
Kursperiod vecka 11-15
Obligatoriska träffar
Kursintroduktion tisdag 11/3 kl 10-12 via Zoom
Kursavslut och examination torsdag 10/4 kl 10-15 via Zoom
Kostnad
Kursen kostar 6000 kronor per deltagare (exkl moms).
För övrigt gäller att:
- Uppdragsgivaren förser sina deltagare med kurslitteratur och annan utrustning som behövs för att delta på uppdragsutbildningen.
- Kostnader för deltagare med behov av särskilt stöd betalas av uppdragsgivaren
Anmälan
Anmälan är nu stängd. Om du vill göra en sen anmälan kontakta uppdragsutbildning@miun.se
Kommentarar från tidigare deltagare
“ Kursen var verklighetsnära där man erbjöds bra modeller och verktyg, praktiknära tips samt bekräftelse på att vi jobbar rätt ”
“ Tyckte om erfarenhetsutbytet vi fick via gruppuppgifter, peer review och presentationen ”
Kontakt

