Full fart med drafting i vindtunneln

Mån 12 jun 2017 15:09

Nyligen rådde febril aktivitet i den unika vindtunneln genom den internationella studien kring drafting inom längdåkning. På plats var forskare, forskningsingenjörer och testpersoner, däribland Jerry Ahrlin och Laila Kveli som medverkade i en variant av studien.

Sports Tech Research Centre
Jerry Ahrlin och Laila Kveli testar drafting i vindtunneln.

Drafting i längdskidåkning är ett forskningsområde som är helt outforskat tills nu. Under veckan i maj har Mats Ainegren tillsammans med forskarna Stefan Lindinger från University of Salzburg och Vesa Linnamo från University of Jyväskylä genomfört ett stort antal tester i vindtunneln.

14 längdåkare har under testveckan åkt rullskidor bakom/framför varandra på det stora rullbandet i vindtunneln, damer och herrar var för sig. Testpersonernas energiförbrukning och framåtdrivande kraftbehov har mätts tillsammans med rörelseanalyser genom videoupptagning.

Bland testpersonerna fanns längdåkarparet Jerry Ahrlin och Laila Kveli, som för dagen fick testa på drafting i vindtunneln, där den ene agerade "lokomotiv" och därmed fick ta den största delen av den bromsande kraft som luftmotståndet utgör.

- Samarbetet fungerar utmärkt och vi har haft en givande testvecka där vi samlat på oss en stor mängd data som nu ska analyseras, säger Mats Ainegren vid Sports Tech Research Centre som leder studien.

Till hösten 2017 hoppas forskarna kunna presentera slutresultatet från studien. Ett resultat som kan vara av betydelse för längdskidåknings- och skidskyttetävlingar som genomförs med så kallad masstart men även för hur längdåkare i framtiden väljer att disponera sitt lopp för att spara kraft och energi.

Studien uppmärksammades även av SVT Sport som var på besök, se inslaget.

Mer information


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-08-04