Tis 15 jan 2019 13:11

Rebecca Klingvall Ek försvarade i veckan sin doktorsavhandling "Electron beam melting: Impact of part surface properties on metal fatigue and bone ingrowth" och fick godkänt. Stort grattis Rebecca!

av

av

av

av

av

av

av

av

Huvudhandledare

Lars-Erik Rännar

Handledare

Mikael Bäckström
Jaan Hong

Betygsnämnd

Torbjörn Carlberg
Marta-Lena Antti
Pentti Tengvall

Sammanfattning


Tillverkning genom Additiv Tillverkning kan bidra till förbättrad funktion för medicinska implantat och industriellt tillverkade produkter. ”Electron Beam Melting” (EBM) gör detta genom att smälta ihop metallpulver med en energirik elektronstråle, istället för till exempel en laser. Avhandlingen fokuserar på ytstrukturen som kommer från att produkter tillverkas med metallpulver som smälts, och hur ytans egenskaper påverkar funktionen av implantat och lastbärande industriprodukter, av titan och kobolt-krom.

Avhandlingen visar att obehandlade EBM-tillverkade ytor lämpar sig för benkontakt och beninläkning eftersom ytan stimulerar till koagulation och implantatinläkning. Hållfasthetsegenskaper har provats med roterande utmattning, av EBM-tillverkade provstavar med råa ytor, prover som maskinbearbetats eller polerats med Hirtisering® och behandlats med Het Isostatisk Pressning (HIP). Avhandlingen visar att EBM-tillverkade ytor lämpar sig för benkontakt och att HIP inte förbättrar utmattningsegenskaperna om den råa ytan behålls.

Läs mer eller ladda ner en sammanfattning


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2019-01-31