Faktorer som formar platsers attraktivitet
Befolkningsstrukturen är ständigt i förändring mot en åldrande befolkning, ökad migration och urbanisering. Detta leder till utmaningar för såväl arbetsmarknaden som för välfärden och samhällen i stort.
Med den här förstudien vill man studera kvinnor och män i Västernorrland och deras olika flyttmönster, samt hur denna rörlighet påverkar arbetsmarknaden.
Många kvinnor väljer idag att flytta från regionen. För att studera frågan om livsstilspreferenser och flyttmönster hos kvinnor behöver vi dels studera yngre kvinnors erfarenheter och livssituation, de som kanske står inför en flytt, men vi behöver också ta in kunskap från de kvinnor som bor i kommunen, både de som alltid bott här, de som varit bosatta i andra städer men valt att flytta tillbaka och de som flyttat hit, kanske när de var unga. En vanlig missuppfattning är att de som bor kvar inte fattat något aktivt beslut avseende sin boendesituation.
Idag beror inte alltid människors flyttrörelser på arbetslöshet och/eller ekonomiska faktorer. Många söker sig till nya orter för studier eller helt enkelt för att byta miljö.
Utifrån ett livsloppsperspektiv kan det vara olika faktorer som påverkar hur man upplever en stads för- och nackdelar och ligger till grund för ett beslut om var en ska bo. Frågan är inte enbart om varför unga flyttar utan kanske snarare om varför de skulle stanna eller flytta till en plats och vilken attrationskraft platsen har? Vilka möjlighetsstrukturer kännetecknar kommunen, vilka är de bärande lokala berättelserna om ett gott liv och vilka kan känna igen sig i dem? Vilka försök görs att utveckla platsens möjlighetsstrukturer och därmed dess attraktivitet?
Mål och syfte
Målet för förstudien är att vidareutveckla kunskapen om varför kvinnor i så hög grad flyttar ifrån regionen ifråga, vilka faktorer (personliga och platsbundna) som påverkar detta, liksom viljan att stanna kvar alternativt flytta tillbaka, samt vilken typ av faktorer som motiverar flytt till en särskild plats. Ett annat mål är att identifiera vilka insatser som riktas/har riktats mot denna målgrupp.
Ytterst är målet också att dessa resultat ska kunna bidra med ökad kunskap om kulturella och platsbaserade faktorer till de aktörer som vill stötta regional utveckling och öka platsens attraktivitet för kvinnor.
Målgrupp
Förstudiens målgrupp är dels kommuner, region och andra samarbetspartners som arbetar för att främja tillväxt genom behålla/öka kompetens inom regionen, dels andra forskare inom respektive områden.
Aktiviterer - planerade workshops
- I WP 1 undersöks kvinnors val av bostadsort i fokusgruppsintervjuer för 4 olika kategorier. 1A) De som bott hela sitt liv i Sundsvall, men (B) också de som flyttat till Sundsvalls kommun). I båda fallen åldern 25-65. Kategori 2 är kvinnor som inte bor i Sundsvall, men som av någon anledning skulle ha velat bo i Sundsvall men inte hittat någon väg in. Kategori 3 är kvinnor (25-65 år) som lämnat Sundsvall och inte kan tänka sig flytta tillbaka. En 4:e kategori kvinnor är ungdommar mellan 18 och 24 år.
- I WP 2 kommer vi att kartlägga och analysera (i ljuset av WP 4) vilka insatser olika organisationer har genomfört/genomför för att attrahera kvinnor till Sundsvalls kommun. Exempel på sådana organisationer kan vara arbetsförmedlingen, Sundsvalls kommun (stadsbyggnadskontoret, Kultur och Fritid, skolförvaltningen m.m.), Svenskt Näringsliv, Handelskammaren och Företagarna. Denna delstudie genomförs av forskare från CER.
- I WP 3 sammanförs och analyseras tidigare rapporter om kvinnors flyttmönster för att se vilka de avgörande påverkansfaktorerna har varit på andra orter. Exempelvis har CERUM som ansvarar för denna delstudie genomfört en liknande studie i Luleå.
- I WP 4 undersöks vad tidigare forskning om platsers attraktivitet för kvinnor lyfter fram – särskilt med fokus på hur detta kan påverkas och utvecklas. Här ingår även att data från WP1 analyseras både ur ett företagsekonomiskt och ett kulturgeografiskt perspektiv på basis av denna tidigare forskning. Forskare från CER och CERUM ansvarar för denna delstudie.
- I WP 5 arrangeras analysworkshops där nyckelpersoner inom kommunorganisationen med utgångspunkt i preliminära forskningsresultat tillsammans med forskarna analyserar och utvecklar en strategi/handlingsplan för vidare arbete. Forskare från CER ansvarar för detta moment tillsammans med forskare från CERUM.
- I WP 6 ligger skrivande av konferensbidrag, akademiska texter och presentationer på forskningskonferenser. Forskare från CER och CERUM ansvarar för denna delstudie.
Resultat
Avsikten är här att möjliggöra för kommunen att med förbättrade verktyg gå vidare med att försöka möta de behov som kvinnorna lyfter fram. Exempelvis kan utformningen av utbudet av kultur- och fritidsaktivitet ha betydelse eller det kan vara frånvaro av spännande, kvalificerade arbetsmöjligheter gör att man lämnar regionen. Frågan är då hur man inom en region kan arbeta för att synliggöra de möjligheter som redan finns – och arbeta för att utveckla tillgången till det som önskas.
Fakta
Projektperiod
221001-231223