VRoom – Virtuell verklighet som dörröppnare
Virtuell verklighet (VR) kan skapa möjlighet att ta del av upplevelser utanför vad som är möjligt i den fysiska verkligheten. Världens högsta berg- och dalbana kan upplevas utan en resa till New Jersey. Barndomens cykelvägar kan återbesökas från det egna hemmet, nästan som genom en omöjlig tidsresa.
Den virtuella världens frikoppling från vad som annars begränsar våra aktiviteter i rum och tid öppnar också upp nya dörrar till både nöje och nytta. Att exempelvis fritt kunna måla med tredimensionell färg som ”torkar” hängande fritt i rummet gynnar både kreativitet och kognition genom att vidga kunskap, tänkande och informationsbehandling.
För människor med olika grader av fysiska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar ökar potentialen i VR än mer. Funktionsvariationer som i den fysiska verkligheten kan utgöra hinder kan i VR kringgås. Upplevelser och erfarenheter som annars är omöjliga att erhålla blir möjliga i en virtuell verklighet. För att bryggan mellan fysisk och virtuell verklighet inte ska filtrera upplevelsen på ett negativ sätt krävs att VR-tekniken används med kunskap om teknikens möjligheter och begränsningar samt kännedom om vad som krävs för att ta fram 3D-mijöer som upplevs som realistiska.
Projektets övergripande syfte är att förbättra livskvaliteten hos personer med funktionsnedsättningar genom att tillhandahålla stimulerande VR-miljöer som är anpassade till specifika behov av stimulans hos målgrupperna barn resp. vuxna med funktionsvariationer. Förstudien inkluderar två omvärldsanalyser av forsknings- och utvecklingsansatser resp. kartläggning av befintliga VR-miljöer lämpliga för den
specifika kontexten.
Resultatet från dessa ligger sedan till grund för att skapa en modell som kan användas i klassificering av för målgrupperna lämpliga VRupplevelser. Slutligen kommer ett förslag tas fram som visar hur en realistisk VRmiljö kan skapas och användas för att möjliggöra ytterligare finkornighet i anpassning
mot individuella behov.
Detta är ett projekt i samverkan med Sundsvalls kommun i enlighet med samverkansavtalet.
Projektets har beviljats finansiering på 400 000 kr från samverkansavtalet med Sundsvalls kommun.
Fakta
Projektperiod
200901-211231