Aktivt liv – också för barn och unga med funktionsnedsättning
Syftet med denna forskningsstudie är att öka möjligheter till rörelse, både vardagsaktivitet och idrottsdeltagande, hos barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) är en grupp i vårt samhälle där hälsan är sämre än hos befolkningen i stort, detta visades tydligt för alla åldersgrupper 16–84 år i slutrapporten från Folkhälsomyndigheten, 2016.
Fysisk aktivitet har en stark dos-responsrelation mellan utförande av fysisk aktivitet och ökat välmående och minskad risk för flertalet sjukdomar såsom typ 2 diabetes, och hjärt- och kärlsjukdomar. Fysisk aktivitet minskar också risken för psykisk ohälsa som oro, ångest och depression.
Forskning visar att det finns en acceptans i samhället att personer med funktionsnedsättning är mycket mindre fysiskt aktiva än befolkningen i stort. Det verkar ligga ett sorts ”snällhetsperspektiv” att man inte vill utsätta personer för IF för risker, obehag och komplikationer men att genom att inte erbjuda tillräcklig fysisk aktivitet så sker det omvända (Cartwright et al. 2016). En annan anledning är att det ofta saknas kunskap om fysisk aktivitet hos personal och lärare samt att särskolan saknar specialutbildade idrottslärare.
Detta projekt utökar kunskap om fysisk aktivitet och idrottsdeltagande hos barn och unga med funktionsnedsättning under både skoltid och fritid. Detta möjliggör för vård, skola, omsorg och idrottsrörelse att prioritera ytterligare insatser för att främja hälsan tidigt i livet; Och därigenom arbeta förebyggande och minska kostnader för vårdinsatser i framtiden.
Forskningsprojektet kommer att mäta aktivitetsnivåer och hälsa hos barn och ungdomar i 9–20 års ålder. Både barn och ungdomar i grundskolan, gymnasiet, grundsärskolan och gymnasiesärskolan och jämföra resultaten mellan särskolan och icke-särskolan. Projektet kommer också att observera eleverna under deras idrottslektioner samt intervjua föräldrar och lärare om barnens/ungdomarnas möjligheter och vanor för fysiska aktivitet.
Detta är ett projekt i samverkan med Östersunds kommun i enlighet med samverkansavtalet.
Hela projektansökan kan beställas från Mittuniversitetets diarium via e-post: registrator@miun.se. Ange projekttitel vid beställning.
Deltagare från kommun:
Östersunds kommun: Eva Flygare Wallén
Projektets totala beviljade finansiering från samverkansavtalen: 900 000kr
Fakta
Projektperiod
230101-251231
Samarbetspartners
- Östersunds kommun