Från nuläge till nyläge: Attraktivitet som bas för regional utveckling i Härnösands kommun
Projektet "Från nuläge till nyläge: Attraktivitet som bas för regional utveckling" syftar till att studera faktorer som påverkar platsers attraktivitet och därmed ge kommunen förbättrade möjligheter att forma nylägen utifrån specifika förutsättningar och behov.
Västernorrland har under en lång följd av år haft en svag ekonomisk utveckling och en stagnerande/minskande befolkning, men står nu inför en omvälvande industrialiserings- och omställningsvåg. Det innebär både problem och möjligheter.
Utifrån övergripande och avgränsade forskningsfrågor syftar projektet till att ge forskningsbaserad kunskap som kan bidra till regional utveckling och attraktivitet genom ökad teoretisk förståelse och praktiska råd avseende hinder och möjligheter för kompetensförsörjning, företagsexpansioner, etableringar och tillväxt i kommunal kontext. För deltagande kommun – i detta fall Härnösand – ingår empiriska studier utifrån dess kommunspecifika förutsättningar.
Bakgrund
I Härnösand arbetas det med platsvarumärket utifrån kommunens tillväxtstrategi för att få personer att vilja bo, leva och verka på platsen. Några aktuella frågor är varför unga personer lämnar kommunen, varför många inflyttare inte stannar och vad som gör att dessa inte finner det tillräckligt attraktivt att bo kvar.
I Härnösand finns bland annat ett växande IT-kluster och den energitekniska arenan har börjat samla företag inom den gröna omställningen. För att kunna växa befolkningsmässigt och därvidlag både bibehålla företag och locka till sig nya verksamheter, bland annat kopplat till energi-, teknik- och kretsloppslösningar, krävs insatser för att få personer att flytta till Härnösand eller återvända hem. Här är kompetensförsörjning, talangattraktion, karriärvägar och ambassadörsnätverk viktiga pusselbitar.
I Härnösand finns företag inom grön omställning och företag med nya innovativa lösningar, exempelvis kring kretsloppsodling, livsmedelsproduktion och solenergi, samt företag kopplade till besöksnäringen. Företrädare för dessa företag kan fungera som ambassadörer, skapa framtidstro och inspirera till ytterligare nyetableringar inom kommunen. Som myndighetstad har Härnösand även många offentliga arbetsgivare och av vikt för regionen är att dessa kan stärka näringslivet.
Studien förväntas ge insikter som kan bidra till den teoretiska förståelsen av platsers attraktivitet och hur den på olika sätt kan utvecklas. Förväntade praktiska resultat är också att Härnösands kommun får ökad kunskap om platsers attraktivitet samt tillgång till en generell modell och arbetsmetoder för tillväxtfrämjande nätverkssamarbeten med fokus på ökad attraktivitet som bas för kompetensförsörjning, företagsexpansioner, etableringar och tillväxt.
Resultatspridning
Avsikten är att skapa arenor för erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling i form av workshops utifrån projektets frågeställningar. De teman som behandlas kommer att täcka in såväl generella som kommunspecifika frågor och samtalen kan bli ett startskott för framtida samarbeten.
Mittuniversitetets deltagande forskare kommer att presentera vetenskapliga bidrag på en konferens samt publicera en forskningsartikel. Utöver detta är ambitionen att författa ett populärvetenskapligt kapitel till en framtida antologi. Även populärvetenskapliga presentationer, exempelvis i samband med CER:s forskningsforum, är möjliga att genomföra.
Projektorganisation
Projektet finansieras av Mittuniversitetets kommunala samverkansavtal och koordineras av forskare från Centrum för forskning om ekonomiska relationer (CER) och CERUM vid Umeå universitet. Medverkar gör också representanter från berörd kommun.
Fakta
Projektperiod
240201-260131
Forskningscenter
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar




Finansiärer

