Fysisk aktivitet på recept (FaR) – möjligheter och hinder i Region Jämtland Härjedalen
Fysisk aktivitet är av stor betydelse för människors hälsa. Implementeringen fysisk aktivitet på recept (FaR) har pågått i 20 år. Trots detta råder stora skillnader mellan landets regioner. Region Jämtland Härjedalen har valt att intensifiera sitt FaR-arbetet i samverkan med Mittuniversitetet.
Fysisk aktivitet har länge erkänts som en hörnsten för övergripande hälsa och välbefinnande. Konceptet fysisk aktivitet på recept (FaR) innebär systematisk rekommendation av träningsrutiner anpassade till individuella behov och mål, med huvudsyftet att förbättra både fysisk och mental hälsa. FaR görs av sjukvårdspersonal, exempelvis läkare, fysioterapeuter och sjuksköterskor, i samråd med patienten. De utvärderar individens nuvarande fysiska och psykiska tillstånd och anpassar sedan ordinationen för att adressera specifika mål för behandlingen.
Alla regioner använder FaR i sin verksamhet, men andelen förskrivningar varierar mycket. Region JH är bland de regioner med lägst andel FaR-förskrivningar enligt inrapporterade primärvårdsdata. Arbetet behöver stärkas upp i regionen.
Syftet med den här studien är att identifiera hinder och möjligheter för implementeringen av FaR i Region JH.
En mixed-methods design kommer att användas. Genom att använda en kombination av kvantitativa och kvalitativa metoder är syftet att inhämta en breddad bild som ger en djupare förståelse av hur vårdpersonal, upplever och hanterar FaR-förskrivning inom olika delar av hälso- och sjukvårdssystemet. Resultaten kan användas för att utforma riktade åtgärder och stödåtgärder som främjar FaR-förskrivning inom olika vårdkontexter. Från ett verksamhetsansvarighetsperspektiv kan resultatet ge förslag på relevanta incitament som kan motivera och stimulera personalen förskrivning av FaR.
Studien genomförs i samverkan med Region JH, Folkhälsochef, kvalitetsutvecklare och verksamhetsföreträdare. Dessa personer bistår med planering och logistik för datainsamling i olika verksamheter.
Målgrupper: Läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och styr- och ledningspersoner inom Primärvården (vårdcentraler, inklusive privata), dagpersonal inom vuxenpsykiatrin, Barnhabilitering och Vuxenhabiliteringen, i Region JH.
Fakta
Projektperiod
231201-241231