LEGITIPREP ‑ Legitimeringens gränser: Normalisering av kriser och beredskap
LEGITIPREP är ett treårigt projekt som syftar till att öka kunskapen om legitimitet i krisområden och hur förtroendet för myndigheterna påverkas av det.
Civil beredskap är en social process som involverar många olika samhällsaktörer. Det är inte en separat aktivitet utan ingår i myndigheters och offentliga organisationers generella uppdrag. LEGITIPREP fokuserar på den offentliga styrningens legitimitet när det gäller krisberedskap. De funktioner som vi studerar är ledarskap för kriser, expertis och kunskapsproduktion, samt policyentreprenöriell handling—det vill säga kreativ handling som leder till förändring. Alla dessa funktioner är operationalisering av krisberedskap. Genom att studera legitimeringen av ledarskap, expertkunskap och policyentreprenöriell handling under kriser belyser projektet var, när och hur legitimering sker.
Syftet med LEGITIPREP är att utveckla ett konceptuellt ramverk för att förstå och analysera den legitimeringsprocess som offentlig styrning genomgår när det gäller åtgärder mot kriser och hot. Empiriskt fokuserar vi på den nationella kontexten i Sverige, Norge och Danmark och de interventioner som tagits gällande Covid-19-pandemin och det antagonistiska hot som den ryska invasionen av Ukraina medfört för de nordiska länderna. Vi använder oss av nätverksanalyser av corpus, nyhetsmedia och sociala medier samt elitintervjuer för komparativa studier av fallen.
Fakta
Projektperiod
240101-261231