Lokal matförsörjning för ökad samhällsberedskap
Forskningsprojektet har fokus på hur småskaliga kollektiva odlingsinitiativ kan bidra till lokal matförsörjning och en ökad samhällsberedskap
De senaste åren har vi sett hur kriser i vår omvärld, såsom coronapandemin, Rysslands invasion av Ukraina och miljökatastrofer, kan få en direkt påverkan på tillgången på mat. Sverige har de senaste decennierna investerat i en marknadsanpassad livsmedelsproduktion vilket minskat livsmedelsberedskapen (Eriksson 2018), men det finns nu en politisk ambition om att öka självförsörjningen av livsmedel på både nationell och lokal nivå (Eriksson m fl 2020). En stegrande inflation av bland annat livsmedel, där matpriserna under 2022 ökade med 9 % (SCB 2022), har varit ett ytterligare incitament för ökad nationell självförsörjning genom lokal matproduktion.
Syftet med projektet är att studera initiativ för lokal matförsörjning i tre svenska län med olika geografiska förutsättningar och utmaningar – Skåne, Södermanland och Västernorrland – med fokus på samverkan inom initiativ och mellan lokala aktörer. Initiativen som studeras inom ramen för projektet är både ideella och kommersiella, men har gemensamt att de har en kollektiv dimension där samverkan och relationer betonas. Samtliga initiativ har grönsaksodling som huvudsaklig inriktning i sitt engagemang för ökad matförsörjning.
En (n)etnografisk ansats tillämpas inom projektet (Kozinets 2019), vilket innebär att fältstudier bedrivs både på de digitala plattformar och på de fysiska platser där odling och annan aktivitet inom initiativen äger rum. Materialet som analyseras kommer att bestå av såväl intervjuer med initiativtagare och engagerade, och textutdrag från digitala plattformar. Projektet har ett särskilt fokus på hur samverkan inom lokala matförsörjningsinitiativ kan förstås med hjälp av teorier om plats, klass och genus.
Fakta
Projektperiod
230701—250630
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Projektledare
