Från nuläge till nyläge: Stadsvisionen som utgångspunkt för attraktivitet i Sundsvalls kommun
Projektet "Stadsvisionen som utgångspunkt för attraktivitet" syftar till att bidra till regional utveckling genom att identifiera hinder och möjligheter för kompetensförsörjning.
Västernorrland har under en lång följd av år haft en svag ekonomisk utveckling och en stagnerande/minskande befolkning, men står nu inför en omvälvande industrialiserings- och omställningsvåg. Det innebär både problem och möjligheter.
Platsers attraktivitet styr var människor väljer att bosätta sig. Forskning visar att det är avgörande för tillgången till kompetens. Utan attraktivitet flyttar inte individer till platsen i den omfattning som behövs och de som kommer stannar inte heller kvar i den utsträckning som krävs utan tenderar att bli så kallade fly-in/fly-out-medborgare eller lämna platsen för gott.
Bakgrund
Projektet ska bidra med forskningsbaserad kunskap om faktorer som påverkar platsers attraktivitet och därmed möjligheterna till tillväxt. Med projektet vill man också utveckla en modell för utvecklingsarbete och arbetsmetoder till aktörer som arbetar för och med regional utveckling utifrån platsers attraktivitet.
Detta kommer att ske bland annat genom ökad teoretisk förståelse och praktiska råd avseende hinder och möjligheter för kompetensförsörjning med fokus på att attrahera, välkomna och behålla kompetens.
Ambitionen är att man inom projektets ram ska utforma arenor för erfarenhetsutbyte och gemensamt lärande. Avsikten är också att Sundsvall som kommun ska ges förbättrade möjligheter att forma ”nylägen” utifrån sina nulägens specifika förutsättningar och behov, exempelvis i form av en handlingsplan för arbetet med att attrahera, välkomna och behålla förvärvad och befintlig kompetens som del i utformningen av den reviderade stadsvisionen.
Resultatspridning
Kommunikationsinsatser i syfte att synliggöra och nyttiggöra projektets effekter planeras och budgeteras inom projektet. Studiens resultat kommer löpande att:
- publiceras på Mittuniversitetets webbplats,
- på CERs webbplats, miun.se/CER
- via inlägg i CERs sociala kanaler
- via inlägg i CERs bloggserie,
- inom Bomorrow (konferens och webbinarier)
- workshops med Sundsvalls kommun (även gemensamt med flera kommuner om fler i ett senare skede knytstill den övergripande projektidén).
De forskningsmässiga resultaten kommer att presenteras relativt sent under (och i vissa fall efter) projektperioden:
- en konferens
- i en forskningsartikel
- i ett kapitel i en populärvetenskaplig antologi
- genom populärvetenskapliga presentationer vid CERs forskningsforum.
Projektorganisation
Projektet finansieras av Mittuniversitetets kommunala samverkansavtal och koordineras av forskare från Centrum för forskning om ekonomiska relationer (CER) och CERUM vid Umeå universitet. Medverkar gör också representanter från berörd kommun.
Fakta
Projektperiod
240401-250331
Forskningscenter
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar





Finansiärer

