Internationellt kräftsymposium
Projektet deltog vid det internationella kräftsymposiet som gick av stapeln i Zagreb den 16–20 september 2024.
VOK-projektet undersöker möjligheterna att dra nytta av P2X-teknikens sidoströmmar för att återintroducera den svenska flodkräftan i ljungandalens avrinningsområde.
Power-to-X (P2X) innebär elkonvertering, energilagring och omvandlingsvägar från överskott av förnybar energi. I Ånge kommun, närmare bestämt Alby, planeras industriutbyggnad för konvertering av överskott av energi från vindparksanläggningar till vätgasproduktion. Produktionen av vätgas kommer att ske via elektrolys av vatten med fossilfri el och utöver vätgas bildas även syrgas och värme. VOK-projektet undersöker hur dessa restströmmar kan användas till att främja ett viktigt lokalt projekt, nämligen till att återintroducera och upprätthålla en sund population av den inhemska flodkräftan i Ljungan och närliggande vattendrag
Forskningsprojektet har initierats av Fiskevårdsgruppen i Ånge kommun. Deras utmaning är att kommande generationer ska kunna fiska flodkräftor i Ljungan. För att säkra flodkräftans långsiktiga överlevnad och ett uthålligt fiske på flodkräftor i Ljungan behöver användningen av vatten styras. Vidare behöver allmänheten, ideella föreningar, kommuner och företag engageras i arbetet med att främja flodkräftan och hindra spridning av signalkräfta och kräftpest. Det gör vi genom en blå innovation som innebär att skapa en arksite i anslutning till en vätgasfabrik bidrar till utvecklingen av de blå näringarna.
Det övergripande syftet med projektet är att studera hur hantering av vatten vid vätgasproduktion kan användas för att säkra flodkräftans överlevnad. Därigenom kan projektet bidra till en ökad förståelse för hur nya smarta industrier kan bidra till en hållbar användning av vattenresurser och på så sätt förbättra den biologiska mångfalden och skapa en hållbar landsbygdsutveckling. Projektets delsyften är:
Bakgrunden till projektet är att flodkräftan är akut hotad av kräftpest i Sverige som sprids med signalkräfta eller smittat vatten. Flodkräftan är en nyckelart som bl.a. bidrar till en förbättrad vattenkvalitet och motverkar igenväxning av sjöar och vattendrag. Kräftpest sprids med sporer i smittade vatten. Kräftpestsporerna kan leva flera veckor men dör bl.a. av kort exponering i 60 grader.
Projektet ska undersöka om det går att ta vatten från ett vattendrag (till exempel Ljungan) och använda överskottsvärmen från vätgastillverkningen för att hetta upp vattnet och därigenom döda kräftpestsporerna. På så sätt får man ett smittfritt vatten som man kan odla kräftor i. Odling av flodkräftor i anslutning till en vätgasfabrik kan på så sätt ge tillgång till utsättningsmaterial av lokalt ursprung i tillräcklig mängd för att göra snabba återintroduktioner efter pestutbrott.
Projektet deltog vid det internationella kräftsymposiet som gick av stapeln i Zagreb den 16–20 september 2024.
231201—261130
Sidan uppdaterades 2025-05-05