Foodtech är framtiden för Västernorrland
Härnösands kommun vill skapa ett nationellt centrum för forskning, utveckling och innovation inom Foodtech. Nu inleds ett samarbete med Mittuniversitetet där det via samverkansavtalet söks pengar till en förstudie.
Syftet med förstudien är att identifiera hur universitetets forskning på bästa sätt kan kopplas ihop med utvecklingen av Foodtech.
Själva begreppet Foodtech handlar i stora drag om att via innovation och forskning utveckla livsmedelsbranschen till att bli mer hållbar. Företaget Oatly, som bland annat tillverkar havredryck, lyfts ofta fram som ett exempel på svensk Foodtech.
Ett annat exempel är Europas största kretsloppsodling, Peckas Naturodlingar, som ligger i Härnösand. I ett helt slutet kretslopp odlas fisk och tomater. Innovatören Pecka Nygård har testat akvaponik i mindre skala i 20 år och i fjol togs en anläggning på 4 000 kvadratmeter i bruk. Företaget ligger nu i startgroparna att utöka verksamheten med ytterligare 4 000 kvadratmeter.
Peckas Naturodlingar är en av anledningarna till att Härnösands kommun ser möjligheter att skapa ett nationellt centrum inom Foodtech.
– I och med beslutet som kom 2013 att Mittuniversitetet skulle läggas ner i Härnösand påbörjades ett stort framtidsarbete. Det fanns redan då initiativ som handlade om matproduktion och hållbarhet. Vi ser att vår region kan vara med och utveckla en hållbar matindustri, vilket ger tillväxt och fler jobb i enlighet med ambitionerna i den nationella livsmedelsstrategin, säger Anneli Kuusisto, utvecklare/strateg på Härnösands kommuns tillväxtavdelning.
2014 inledde kommunen ett samarbete med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, som är huvudman för det nationella nätverket SSEC, Swedish Surplus Energy Collaboration. SSEC är ett nätverk som möjliggör hållbar livsmedelsproduktion av fisk och grönsaker genom bland annat restvärme.
Vi ser att vår region kan vara med och utveckla en hållbar matindustri, vilket ger tillväxt och fler jobb
I och med samverkansavtalet mellan Mittuniversitetet och Härnösands kommun påbörjades samtal kring hur universitetet skulle kunna stötta Foodtech-industrin att bli stor i Härnösand och hela regionen. Efter gemensamma workshops har designavdelningen på Mittuniversitetet, tagit på sig uppgiften att påbörja Mittuniversitetets arbete med Foodtech.
– Vi jobbar med hållbarhet i grundutbildningen och vi ser detta som ett viktigt projekt för regionen när det gäller hållbarhet. Avdelningen har stor erfarenhet när det gäller förpackningsområdet både inom kommunikativ förpackningsdesign, tillgänglighet och innovativa lösningar, säger Kristina Brink, avdelningschef vid Designavdelningen. Dessutom, tillägger hon, är kretsloppstanken något som avdelningen ser som en viktig del inom designområdet.
Avdelningen har nu påbörjat arbetet med en översikt som handlar om hur relevant forskning på Mittuniversitetet kan kopplas till olika delar i värdekedjan för livsmedel utifrån ett designperspektiv. Nästa steg är att utveckla projektet vidare in i en gemensam förstudie.
– Vi ser en möjlighet för Mittuniversitetet att delta i ett spännande innovationsarbete inom hållbar tillväxt i regionen, säger Anna-Sara Fagerholm, programansvarig för Grafisk design.
Läs mer