Karin Larsson-Hult
Universitetsadjunkt|Lecturer
- Tjänstetitel: Universitetsadjunkt
- Akademisk titel: Filosofie Doktor
- Annan titel: Doktor i sociologi, adjunkt i pedagogik
- Telefon arbete: +46 (0)10-1428432
- E-postadress: karin.larsson-hult@miun.se
- Besöksadress: Holmgatan 10, 851 70 Sundsvall
- Rumsnummer: D314
- Ort: Sundsvall
-
- Anställd inom ämnet:
- Pedagogik
-
- Avdelning:
- Institutionen för utbildningsvetenskap (UTV)
Kort om mig
Jag är doktor i sociologi och jobbar som adjunkt i pedagogik vid Mittuniversitetets campus i Sundsvall. I min tjänst är jag för närvarande engagerad i två forskningsprojekt samt undervisar företrädesvis på programmen för förskollärare samt beteendevetare. Jag är intresserad av forskning som rör normer, makt och värden inom utbildningssystemet, och rör mig mer och mer mot forskningsområdet om barns uppväxtvillkor samt förskoleforskning.
Bakgrund
Sedan tidigare har jag en masterexamen i "Education: Leadership, Management and Change" från Middlesex University i London, England, samt en kandidatexamen med huvudämne genusvetenskap från Göteborgs Universitet.
Min masterutbildning fokuserade på aktionsforskning som metod och för min masteruppsats genomförde jag ett eget aktionsforskningsprojekt som grund för min uppsats. I projektet utvecklade jag ett stödmaterial för kvinnor på psykiatriska kliniker i deras personliga och professionella utveckling.
Forskningsområden
Mina forskningsområden kombinerar frågor från såväl pedagogik som sociologi och behandlar för närvarande områden som "en skola för alla", rättvisa, inkludering, makt, diskurser, specialpedagogik, elevhälsa samt utanförskap hos unga. I nuläget intresserar jag mig för forskning om förskolans verksamhet, barn i unga år, specialpedagogik samt barns egna röster.
Forskning
Min pågående forskning handlar om områdena skolors elevhälsoarbete samt ungas utanförskap i relation till arbetsmarknad och högre studier. Min tidigare forskning är främst i form av min avhandling som berör området "en skola för alla", diskurser, rättvisa samt inkludering. Utöver detta är jag för närvarande intresserad av forskning inom förskola och barns tidiga år, framför allt i relation till specialpedagogik och barns egna röster om deras liv.
Pågående forskning om elevhälsa
Under perioden januari 2024-december 2025 deltar jag i det två-åriga projektet "Förutsättningar för elevhälsoteams arbete med elever i behov av särskilt stöd – två skolors organisering i relation till elevers förutsättningar och livssituation". Projektledare för detta är Jonny Bergman, lektor i socialt arbete vid Mittuniversitetet. Projektet sker i samverkan med Sundsvalls kommun. I projektet studerar vi elevhälsoarbetet vid två grundskolor för att undersöka deras förutsättningar. Vi deltar vid möten med elevhälsoteamen samt intervjuar elevhälsoteamens deltagare. En del av projektet är en interaktiv approach där vi har återkommande reflektionsträffar med elevhälsoteamen och presenterar samt diskuterar våra preliminära resultat. De slutliga resultaten kommer presenteras i en rapport samt vetenskapliga artiklar, och presenteras vid internationella konferenser.
Pågående forskning om utanförskap hos unga
Jag deltar i det treåriga projektet "Create your future" som bedrivs hösten 2023-våren 2026. Projektet finansieras av Europeiska socialfonden. Syftet är att öka ungas sysselsättning i mellersta Norrland i form av högre studier och inträde på arbetsmarknaden. I projektet görs detta i form av att skapa nätverksmodeller för samverkan i arbetet med de unga samt att sprida det digitala verktyget Skilloon som används med unga för personlig och professionell utveckling.
Framtida intresseområden
I allt större utsträckning dras jag mot forskning i relation till förskolans verksamhet samt barns tidiga år. Jag är intresserad av forskning där barns egna röster lyfts fram, exempelvis i relation till specialpedagogik samt vad barn själva upplever som viktigt i deras liv. Jag är för närvarande i en process med att starta ett nordiskt nätverk för specialpedagogik inom förskolan.
Min tidigare forskning om idén om "en skola för alla"
Hösten 2023 disputerade jag i sociologi med avhandlingen "En skola för alla, eller? Om diskursiva dilemman i ett (o)möjligt värdegrundsprojekt". Avhandlingen bygger på en etnografisk fallstudie med fokus på hur idén om "en skola för alla" översätts genom ett projekt på en högstadieskola. Jag följde ett fyraårigt projekt där skolans elevhälsoteam ansvarade för att planera och genomföra ett projekt för att bli "en skola för alla". I detta undersökte jag hur idén om "en skola för alla" översätts från globala till nationella styrdokument och vidare till lokal praktik, samt olika diskursiva dilemman som uppstod i detta arbete.
Sammanfattningsvis menar jag att olika sätt att förstå världen formar idén om vad "en skola för alla" är och hur det arbetet ska genomföras. Detta innebär att dilemman uppstår, där det finns olika sätt att hantera arbetet och där varje sätt riskerar att få negativa konsekvenser. Jag konstaterar att det på grund av detta är omöjligt för skolan idag att vara "för alla". Jag föreslår i stället begreppet "en skola för allas lärande" och en modell med tre dimensioner för att förstå vad som formar skolors möjligheter att vara "för alla".
Till min avhandling har jag, tillsammans med konstnären Henric Wallmark, gjort en illustrerad sammanfattning av min studie, som går att läsa via länken nedan.
Undervisning
Min undervisning sker främst på förskollärarprogrammet samt det beteendevetenskapliga programmet. En stor del av min undervisning innebär handledning av självständiga arbeten på C-nivå samt rapporter på B-nivå. Utöver detta har jag undervisning som handlar dels om normer, normkritik och intersektionalitet, dels om makt och utbildningssystemet. Jag ansvarar även för seminarier i relation till litteratur samt till det självständiga arbetet.
Sedan tidigare har jag erfarenhet av undervisning på samhällsvetarprogrammet om frågor om klass, kön och etnicitet samt från ämnet genusvetenskap.
Viktigt för mig i min undervisning är att bygga relationer, skapa trygga rum och ha en tydlig undervisning där även studenterna aktiveras och är engagerade i sitt eget lärande.
Övrigt
Jag är engagerad i det tvärvetenskapliga forskningsforumet Forum för genusforskning vid Mittuniversitetet.
Jag är även med i ett tvärvetenskapligt sammanhang där vi har tagit fram en app mot härskartekniker. Appen heter Power up och finns tillgänglig i App Store och (inom kort) på Google Play. Mer information finns på vår Facebook-sida.
Konferensbidrag:
Larsson Hult, K. (2025). Researching Special Education in Preschools in the Nordic Countries: a Literature Review. Presented at NERA (Nordic Educational Research Association), Helsinki, Finland, March 7-9, 2025.
Larsson Hult, K. (2022). Akademisk gemenskap. Presented at the G22: Att forma en hoppfull framtid i osäkra tider: Genusforskningens utmaningar och möjligheter, Karlstad, Sverige 25-28 oktober, 2022.
Larsson Hult, K. (2021). Grades Or Wellbeing? Translating Policy On Inclusive Education In Sweden. Presented at the ESA 2021: Sociological Knowledges for Alternative Futures.
Larsson Hult, K. (2017). Fundamental values in Swedish schools - following the work around. Presented at the 13th Conference of the European Sociological Association, Athens, Greece, 2017.
Övrigt:
Forskningsprojekt
Pågående
Förutsättningar för elevhälsoteams arbete med elever i behov av särskilt stöd
Publikationer
Doktorsavhandlingar
Kapitel i böcker, del av antologier
Övrigt
Doktorsavhandlingar
Larsson Hult, K. (2023). En skola för alla, eller? : Om diskursiva dilemman i ett (o)möjligt värdegrundsprojekt. Diss. Sundsvall : Mid Sweden University, 2023 (Mid Sweden University doctoral thesis : 392)
Kapitel i böcker, del av antologier
Larsson Hult, K. (2024). Tvärprofessionell forskning för skolans utveckling. Att öka möjligheterna för elever att tillgodogöra sig undervisningen. I PROWD: Samverkan: Professions for Welfare Development. Mid Sweden University. S. 36-37.
Larsson, E. , Larsson Hult, K. , Ridzén, L. & Sjöberg, I. (2023). Finding a unicorn in the woods : The magic of collaborative care and resistance. I Voices from gender studies : Negotiating the terms of academic production, epistemology, and the logics and contents of identity. Routledge.
Larsson Hult, K. , Larsson, E. , Ridzén, L. & Sjöberg, I. (2022). Rum för gemenskap. I Forum för genusvetenskap - en jubilar i vardande : Tillsammans och på eget håll. SUNDSVALL : Mid Sweden University (Genusstudier vid Mittuniversitetet). S. 25-27.
Övrigt
Larsson Hult, K. (2020). Om att bli en skola för alla : Ett värdegrundsarbete i översättning. Bilaga till slutrapport "En skola för alla". Sundsvall.