Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service – vad gäller?
Digital tillgänglighet betyder att alla människor – oavsett exempelvis funktionsnedsättning – ska kunna använda digitala tjänster eller webbplatser.
Behovet av tillgänglighet har alltid funnits, men kraven höjdes när lagen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde i kraft.
Det här behöver du veta
Alla webbplatser och digitala tjänster i offentlig sektor ska leva upp till lagkrav på tillgänglighet. Det innebär att vi på Mittuniversitetet är skyldiga att proaktivt, utan att det efterfrågats, tillhandahålla tillgänglig digital information.
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen) kräver att digitalt innehåll ska vara
- möjligt att uppfatta, oavsett eventuell nedsättning av exempelvis syn eller hörsel
- hanterbart, det vill säga möjligt att interagera med
- begripligt och
- robust, det vill säga kunna användas med ett brett spektrum av olika användarprogram, såsom webbläsare eller tekniska hjälpmedel.
I praktiken innebär detta att vi ska uppfylla drygt 50 tillgänglighetskriterier i en standard som heter EN301549, som i stort motsvaras av webbriktlinjerna: Web Content Accessibility Guidelines 2.1 AA (WCAG).
Dessutom innehåller lagen en bestämmelse som innebär att det ska finnas en så kallad tillgänglighetsredogörelse för så väl vår webbplats som för övriga webbaserade system och applikationer. En tillgänglighetsredogörelse ska beskriva hur vi lever upp till kraven på tillgänglighet och informera om kontaktvägar dit användare kan höra av sig om de har problem eller behöver hjälp. Vi ska även ha beredskap att hjälpa den som tar kontakt.
Tillgänglighetsredogörelse för miun.se
Flera anledningar att satsa på tillgänglighet
Utöver kraven i DOS-lagen finns flera andra argument för att satsa på digital tillgänglighet.
Tillgänglighet
- möter diskrimineringslagens krav på att motverka diskriminering.
- är nödvändigt för att vissa personer exempelvis ska kunna utbilda sig.
- bidrar ofta till ökad användbarhet och en bättre upplevelse för alla.
- gör att våra digitala satsningar får större effekt och att vi når fler.
Tillsynsmyndighet
Tillsynsmyndighet är Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). DIGG kommer att utöva både automatiserade och manuella kontroller av webbplatser. Det finns även möjlighet att anmäla brister i efterlevnaden till DIGG. I de fall DIGG upptäcker brister kommer de att först kontakta berörd myndighet för korrigering, görs inte detta kan vite utdömas.
Mer information om lagkraven
Lagens konsekvenser för olika roller/arbetsuppgifter
Alla medarbetare
Ansvaret att se till att Mittuniversitetet lever upp till de lagkrav som tillgänglighetsdirektivet innefattar ligger på varje medarbetare. Det innebär att du som enskild medarbetare måste se till så att ditt eget material är tillgänglighetsanpassat.
Lärare
Den person som är ägare till en resurs i form av ett dokument eller media (ljud, bild och video) som laddas upp i en webbplattform som t.ex. lärplattformen ansvarar för att resursen görs tillgänglig.
Systemgruppsägare
Enligt Mittuniversitetets handläggningsordning för systemförvaltning så är respektive systemgruppsägare övergripande ansvarig för att systemen inom gruppen följer lagar, riktlinjer och interna styrdokument. Detta omfattar även tillgängligheten. Som stöd finns en checklista med punkter som berör tillgänglighetsfrågor.
Åtgärder för att tillgodose tillgängligheten ska hanteras i respektive systemplan/förvaltningsplan.
Webbredaktör
För att leva upp till DOS-lagens krav att alla ska kunna ta del av innehållet på miun.se är det viktigt att du följer Mittuniversitetets anvisningar för att publicera tillgängligt. Det är bland annat viktigt att du tänker på hur du tillgängliggör meningsbärande element på en webbsida. Detta gäller framförallt följande delar:
- Rubriker
- Länkar
- Ljud, bild och video
Tillgänglighetskraven gäller så väl för externa som interna sidor liksom för både svenska och engelska sidor.
Ytterligare anvisningar och checklista finns på sidan Tillgänglighet på webben – att tänka på när du publicerar.
Upphandling
När Mittuniversitetet upphandlar systemstöd så behöver tillgängligheten beaktas. I Mittuniversitetets kravkatalog upphandling av IT finns tillgänglighetskraven med. Du hittar kravkatalogen bland dokumenten längst ner på sidan om informationssäkerhet.