Rektorsprogrammet på Mittuniversitetet
Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning på akademisk nivå där deltagarna under tre år rustas för en ledande roll i skolans värld. Deltagarna får under dessa år utveckla kompetenser i rollen som chef och ledare för att kunna bedriva ett kontinuerligt skolutvecklingsarbete.
Informationsträff
Är du rektor och på väg att påbörja rektorsprogrammet men har inte bestämt dig för vilket lärosäte du ska välja? Då är du varmt välkommen till vår informationsträff. Här får du chansen att träffa utbildningscheferna för rektorsprogrammet vid Mittuniversitetet och lära dig mer om hur vårt program ser ut. Vi ser fram emot att träffa dig och svara på alla dina frågor!
- När: den 4:e april kl 12.15 -12.45
- Var: https://miun-se.zoom.us/j/62085407490
Varmt välkomna, hälsar Maria Styf (utbildningschef) och Sandra Lund (biträdande utbildningschef)
Ett unikt upplägg
Mittuniversitetets Rektorsprogram bygger på begreppet korstryck, som beskriver de lojaliteter och motstridiga krav som dagens rektorer möter. Centrala begrepp i utbildningen är yrkesidentitet, som rör rektorers yrkesambitioner, och yrkestrygghet, som handlar om hur rektorer finner sig tillrätta i sina roller.
Att vara rektor innebär att leda det dagliga arbetet för elevers och barns bästa, samtidigt som man ansvarar för verksamhetsutfall och resultat, hanterar skolkulturer och vårdnadshavare, och förhåller sig till externa marknadskrafter. Rektorsprogrammet betonar rektorer som organisationsbyggare och hur de hanterar olika krav och förväntningar. En grundbult i deras professionella utveckling är att bygga en yrkesidentitet och yrkestrygghet baserad på dessa premisser, vilket är kärnan i programmet.
För vem?
När du anställts som rektor för första gången är det obligatoriskt att gå rektorsprogrammet. Det är en akademisk utbildning som ger kunskap om uppdraget och rustar dig som nybliven rektor att skapa en trygg och kvalitativ utbildning för barn och elever. Läs mer här.
Innehåll och omfattning
Undervisningen sker till största del i form av internat på kursgårdar, eget arbete på hemmaplan och inläsning av litteratur. Deltagarna behöver avsätta cirka 20 procent av sin arbetstid till utbildningen under tre år. Skolledaren går utbildningen som en del av arbetet.
Studierna om fattar 30 högskolepoäng. För mer information samt litteraturlista se respektive kursplan:
- Skolledarskap—pedagogisk ledning, 10 hp
- Skoljuridik och myndighetsutövning, 10 hp
- Styrning, organisation och kvalitet, 10 hp
I utbildningen ingår även Professionshandledning. Professionshandledningen genomförs kollegialt som erfarenhetsbaserat aktionslärande. Handledningens syfte är att den med utgångspunkt i deltagarnas praktiknära frågor ska bidra till fördjupad förståelse av den egna yrkesidentiteten.
Genomförande och arbetssätt
Det praktiska genomförandet av Rektorsprogrammet grundar sig på idén om korstrycket. Delkursen Skolledarskap—pedagogisk ledning utgör utbildningens kärna, eftersom den speglar det löpande professionella arbetet, medan övriga delkurser främst uppmärksammar skolarbetets ramar och yttre villkor.
Utbildningen genomförs med ett upplägg av två internat per termin och arbete däremellan, enskilt eller i grupp. Internaten pågår i tre dagar, inleds kl 10.00 första dagen och avslutas kl 14.30 dag tre.
Internatorterna alternerar mellan Sundsvall, Östersund och Gävle.
Kostnad
Som skolledare genomför du utbildningen som en integrerad del av ditt arbete och den beräknas ta cirka 20 procent i anspråk av en heltid under tre år. Huvudmannen står för lön under utbildningstiden, resor till internat- och seminariedagar, kostnader för internat och kurslitteratur.
Anmälan
Anmälan till Rektorsprogrammet kan göras under varje höst- och vårtermin. Anmälningsperioden för Rektorsprogrammet är:
- 15 mars till 15 april inför höstterminsstart
- 16 september till 15 oktober inför vårterminsstart
Innan du gör anmälan, ta reda på följande:
- skolledarens personnummer
- sammanlagd tid med skolledaruppdrag
- högsta utbildningsnivå
- examen (inklusive antal poäng/högskolepoäng)
Aktuella internatdatum kursgrupp HT 2025
Läs mer
Läs gärna mer om Rektorsprogrammets upplägg i våra informationsfoldrar samt lyssna till olika röster om vårt Rektorsprogram nedan.
Rektorsprogrammet på Mittuniversitetet
Rektorsprogrammet för rektorer i förskolan
Rektorsprogrammets verksamhetsidé 2021-2027
Rektorsprogrammet Måldokument 2021-2027 (Skolverket)
Kontakta oss vid frågor!

