Student Innovation Mid Sweden - SIMS
Låna en grupp sistaårsstudenter som föreslår och utvecklar en innovation åt din organisation. De tar fram produkter och tjänster, eller prototyper, på uppdrag av dig som lösning på problem som ni tillsammans identifierar. Nytt för i år: Ni och studenterna får handledning av innovationscoacher.
Knyt kontakt med framtidens medarbetare
Mittuniversitetet behöver hjälp av ditt företag eller din organisation med att hitta större verklighetsnära innovationsproblem som studenterna kan få i uppdrag att lösa och som kan leda till användbara och framgångsrika produkter eller tjänster. Detta är ett ypperligt tillfälle för dig att knyta kontakt med potentiella nya medarbetare och samtidigt testa produktidéer och ta del av nya utvecklingsresultat.
Kursens upplägg
Du presenterar ditt förslag till utmaning för studenterna i maj enligt denna mall. Studenterna väljer projekt i juni och genomför projektet under september till början av november, det pågår under 10 veckor på helfart. Det du som uppdragsgivare bidrar med under kursens gång är arbetstid, genom att formulera problemställningar, agera beställare, användare och testare av resultaten, och i god tid innan kursstart leverera data som studenterna behöver. Kursen ges bland annat för studenter som läser sista året på en civilingenjörsutbildning eller på ett teknologie kandidatprogram. Studenterna agerar konsulter med frihet att överaska dig med nya förslag till lösningar, och skriver en konsultrapport. Flera företag väljer att köpa nyttjande- eller äganderätt till resultatet av studenterna efter slutförd kurs, och/eller anställer studenterna för att fortsätta utvecklingen. Vi rekommenderar därför att du tidigt i kursen upprättar ett IP-avtal med studenterna, exempelvis enligt Mittuniversitetets avtalsmall på svenska eller engelska.
Samarbete över gränserna
Under kursen samarbetar studenterna i projektgrupper med cirka 4-7 studenter i varje utvecklingsteam. Grupperna är tvärteam som består av studenter från minst två olika utbildningsprogram, för att kunna erbjuda din organisation en bredare kompetens. Tillsammans ska de föreslå lösningar på det problem som du presenterar. Studenternas uppgift kan vara att utveckla en demonstrator, en prototyp eller användbar produkt eller tjänst, genomföra kravfångst och användbarhetstester, utvärdera alternativa lösningar samt ta fram affärs- och marknadsplan för en produktidé.
NYTT FÖR I ÅR: Du får också handledning
Du och kolleger från din arbetsplats tillsammas med din studentgrupp får tillsammans några timmars coaching i innovationsprocessen och Design Thinkning av Miuns och Bizmakers innovationscoacher. På så sätt identifierar ni och studenterna tillsammans en välinramad problemställning och genererar och utvärderar flera alternativa idéer till approach.
Studenterna som går projektkursen kommer främst från någon av dessa sju utbildningar:
- Kandidatstudenter i Datateknik, år 3 - Studenterna bidrar med kompetens kring programmering, webbutveckling och inbyggnadssystem. De kan bidra med kunskapen om systemadministration, datasäkerhet, nätverksdesign.
- Civilingenjör i industriell ekonomi år 5 - inriktning förändringsledning. De kan bidra med kompetens inom marknadsanalys, modellering av organisations- och affärsprocesser, logistik, kvalitetsstyrning, riskanalys, datamining, beslutsteori och numeriska beräkningar.
- Civilingenjör i datateknik år 5 - inriktning tillämpad datateknik och Internationellt masterprogram i datateknik. Deras uppgift är att utveckla algoritmer, protokoll och programvara genom testdriven och agil utveckling. De har fördjupat sig inom maskininlärning, datamining, distribuerade system, webbprogrammering, mobila applikationer, trådlös kommunikation och 3D-grafik
- Civilingenjör i teknisk design år 5 - inriktning mekanisk design. De bidrar med kompetens inom bland annat konstruktionsteknik, hållfasthetslära, materialteknik, designmetodik och interaktionsdesign för utveckling av användaranpassade produkter.
- Civilingenjör i elektroniksystem år 4 - inriktning inbyggda sensorsystem. De har kompetens i synnerhet inom maskinnära programmering och sensorelektronik.
- NYTT FÖR I ÅR: Civilingenjör i teknisk fysik år 5 har fördjupat sig i synnerhet inom materialteknik, men besitter även kunskaper i naturvetenskap, matematik, elektronik och hårdvarunära programutveckling.
- Utbytesstudenter som har fördjupat sig inom varierande ämnen, exempelvis datateknik eller industriell ekonomi, kan bidra till den kreativa processen med sin internationella erfarenhet.
Framtidens VR - Studentarbete med Technichus - Student Innovation Mid Sweden - SIMS
