Rektorsprogrammet på Mittuniversitetet
Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning på akademisk nivå där deltagarna under tre år rustas för en ledande roll i skolans värld. Deltagarna får under dessa år utveckla kompetenser i rollen som chef och ledare för att kunna bedriva ett kontinuerligt skolutvecklingsarbete.
Ny kursomgång startar våren 2024
Anmälan är öppen 15 september - 16 oktober. Välkommen med din anmälan!
Ett unikt upplägg
Mittuniversitetets utformning av Rektorsprogrammet vilar bland annat på begreppet korstryck, som står för lojaliteter och ibland motstridiga krav som ställs på dagens rektorer. Andra centrala begrepp i utbildningen är yrkesidentitet, som har med rektorers yrkesambitioner att göra, och yrkestrygghet, som handlar om hur rektorer finner sig tillrätta i sina yrkesroller.
Att vara rektor i dagens skola är att befinna sig i en komplex tillvaro. Verksamhetsansvaret handlar om att för elevers och barns bästa leda det dagliga arbetet. Men arbetet innefattar också att internt och externt ansvara för verksamhetsutfall och resultat, att hantera skolkulturer och vårdnadshavare, och att förhålla sig till externa marknadskrafter.
Rektorsprogrammets fokus på rektorer som organisationsbyggare tar fasta på att verksamheten präglas av arbetsvillkor av dessa slag. Konsekvensen för en enskild rektor som i vardagen får hantera en mängd olika krav och förväntningar, är att hen inte alltid kan vara alla till lags. En grundbult i rektorers professionella yrkesutveckling är att en yrkesidentitet och yrkestrygghet som vilar på dessa premisser, växer fram. Denna samlade problematik löper som en röd tråd genom hela programmet och utgör kärnan i Mittuniversitetets rektorsprogram.
För vem?
Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning. Det innebär att du måste ha anställning som rektor, biträdande rektor eller som annan personal med motsvarande ledningsfunktion för att kunna söka till rektorsprogrammet. Läs mer här.
Innehåll och omfattning
Undervisningen sker till största del i form av internat på kursgårdar, eget arbete på hemmaplan och inläsning av litteratur. Deltagarna behöver avsätta cirka 20 procent av sin arbetstid till utbildningen under tre år. Skolledaren går utbildningen som en del av arbetet.
Studierna om fattar 30 högskolepoäng. För mer information samt litteraturlista se respektive kursplan:
- Skolledarskap—pedagogisk ledning, 10 hp
- Skoljuridik och myndighetsutövning, 10 hp
- Styrning, organisation och kvalitet, 10 hp
I utbildningen ingår även Professionshandledning. Professionshandledningen genomförs kollegialt som erfarenhetsbaserat aktionslärande. Handledningens syfte är att den med utgångspunkt i deltagarnas praktiknära frågor ska bidra till fördjupad förståelse av den egna yrkesidentiteten.
Genomförande och arbetssätt
Det praktiska genomförandet av Rektorsprogrammet grundar sig på idén om korstrycket. Delkursen Skoledarskap—pedagogisk ledning utgör utbildningens kärna, eftersom den speglar det löpande professionella arbetet, medan övriga delkurser främst uppmärksammar skolarbetets ramar och yttre villkor.
Utbildningen genomförs med ett upplägg av två internat per termin och arbete däremellan, enskilt eller i grupp. Internaten pågår i tre dagar, inleds kl 9.30 första dagen och avslutas kl 15.00 dag tre.
Under vårterminen 2024 kommer vi i en pilotomgång att använda oss av två internatorter, Sundsvall och Gävle. Vi vill genom detta försök öppna upp för möjligheterna att få fler deltagare från en större del i Mellansverige till vårt rektorsprogram.
Anmälan
Anmälan till Rektorsprogrammet kan göras under varje höst- och vårtermin. Anmälningsperioden för Rektorsprogrammet är:
- 15 mars till 15 april inför höstterminsstart
- 15 september till 16 oktober inför vårterminsstart
Innan du gör anmälan, ta reda på följande:
- skolledarens personnummer
- sammanlagd tid med skolledaruppdrag
- högsta utbildningsnivå
- examen (inklusive antal poäng/högskolepoäng)
Läs mer
Läs gärna mer om Rektorsprogrammets upplägg i våra informationsfoldrar samt lyssna till olika röster om vårt Rektorsprogram nedan.
Rektorsprogrammet på Mittuniversitetet
Rektorsprogrammet för rektorer i förskolan
Rektorsprogrammets verksamhetsidé 2021-2027
Rektorsprogrammet Måldokument 2021-2027 (Skolverket)