Programvaruteknik, 120-180 hp

Var med och forma den digitala framtiden! Med Mittuniversitetets utbildning Programvaruteknik får du kompetens som efterfrågas i IT-branschen i dag. Utbildningen, som är inriktad mot system– och programvaruutveckling, är treårig. Du lär dig design och implementering av mjukvaror för webben, servrar, persondatorer, plattor och mobiler med fokus på applikationer, ”appar”, för dator och mobil.
 • Start: Höstterminen 2020
 • Studieform: Distans
 • Studiefart: 100%
 • Obligatoriska träffar: Nej
 • Platsfördelning: B/P: 67/33%
 • Antal platser: 60
 • Språk: Svenska
 • Anmälningskod: MIU-C4111

Sista anmälan: 15 april 2020

Anmälan öppnar den 15 mars. 

Du kan ändra din ansökan till och med 15 april

 • Start: Höstterminen 2020
 • Studieform: Campus
 • Studiefart: 100%
 • Ort: Östersund
 • Platsfördelning: B/P: 67/33%
 • Antal platser: 25
 • Språk: Svenska
 • Anmälningskod: MIU-C4121

Sista anmälan: 15 april 2020

Anmälan öppnar den 15 mars. 

Du kan ändra din ansökan till och med 15 april

Utbildningen erbjuder dig en språngbräda till ett arbete inom IT-branschen och du kommer under utbildningen i kontakt med IT-företag i samband med kurser, projektarbeten och ditt examensarbete. Behovet av personal med IT-kompetens är i dag större än tillgången, såväl nationellt som regionalt. Så om du brinner för programmering, vill spetsa dina kunskaper och få en utbildning som leder till arbete, då är Programvaruteknik rätt program för dig.

Genom att läsa programmet skaffar du dig en gedigen universitetsutbildning som ger dig verktygen för en karriär inom IT-branschen.

Utbildningen är inriktad mot system- och programvaruutveckling

Det första året innehåller nödvändiga grundkurser som ska leda fram till en gedigen kompetens inom området objektorienterad programmering. Det andra året ägnas åt olika aspekter av utveckling för webben med kopplingar till databaser, överbryggning från C++ till Java samt tillämpningar inom området mobila enheter. Under utbildningen får du även arbeta i grupper med ett gemensamt ansvar för olika delar i kedjan från idé till färdig produkt.

Efter tre år kan du ta ut en kandidatexamen med datateknik som huvudämne och med inriktning mot programvaruteknik. Du kan alternativt ta ut en högskoleexamen med inriktning mot datateknik efter två år om du väljer att inte läsa det tredje året.

Under utbildningen kommer du mest att läsa kurser inom ämnesområdet datateknik. Ditt virtuella klassrum i de olika kurserna kommer att vara den webbaserade utbildningsplattformen Moodle. Där hittar du allt kursmaterial och där kommunicerar du med lärare och dina medstudenter på kurserna. För det mesta görs också prov och redovisningar via webben.

Våra kurser innehåller, förutom teori, en stor mängd praktiska uppgifter som ska utföras och redovisas. Ofta handlar det om programmeringsuppgifter som du ska lösa själv eller mindre projekt som du kan samarbeta med andra studenter om. Många av kurserna bygger vidare på tidigare kurser och på så vis fördjupas kunskaperna samtidigt som du tillämpar kunskaper från tidigare kurser. Eftersom allt kursmaterial kommer att finnas tillgängligt i Moodle kommer du inte att vara bunden att passa tider för föreläsningar mm. Däremot kommer redovisningar och prov att vara bundna till vissa tider.

Programvaruteknik innebär studier på heltid!

Studierna blir intressanta och spännande men också tidsmässigt krävande. Oavsett om du läser på Campus eller på distans är det 100% som krävs. Erfarenheter visar att det är näst intill omöjligt att kombinera programmet med ett heltidsarbete. Den första terminen kan man klara det om man har ämneskunskaper sedan tidigare, men knappast längre.

Hur anmäler jag mig?

Att söka till utbildningen gör du enklast via en webbanmälan på antagning.se. Den 15 april är sista anmälningsdagen. Efteranmälan kan dock göras fram till och med programstart. Efteranmälan görs även den på antagning.se.

Om du av någon anledning inte kan göra en webbanmälan går det bra att i stället lämna in en pappersanmälan.

Sammankomster

Programmet ges dels på distans via virtuella mötesrum och har då inga sammankomster, och dels som campusprogram. I campusprogrammet ingår obligatoriska moment på plats i Östersund men även här har du tillgång till distansmaterialet och kan arbeta mycket hemifrån. All undervisning sker via virtuella mötesrum. Det är viktigt att komma ihåg att programmet förutsätter heltidsstudier och att distansformen är lika krävande som att läsa på campus. Oavsett vilken form du väljer får du räkna med att studierna tar minst 40 timmar i veckan.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Engelska B och Matematik C.
Eller:
Engelska 6 och Matematik 3b / 3c
(OB 4)

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen
Högskoleexamen

Kandidatexamen med huvudområdet datateknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science with a major in Computer Engineering eller Högskoleexamen med inriktning mot datateknik, som översätts till Higher Education Diploma with specialization in Computer Engineering.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta som programmerare och systemutvecklare för fasta och mobila system, utvecklare av webbapplikationer, som webbansvarig, IT-konsult eller IT-samordnare.

Arbetslivskontakt

Tidigt i utbildningen kommer du i kontakt med arbetsgivare inom branschen. Programmet avslutas med ett självständigt arbete som oftast görs tillsammans med ett företag.

Fler tjejer till IT-branschen

"...IT är mycket mer än bara utveckling, det är projektledning, teambuilding och att arbeta med människor. Även om man har en teknisk utbildning behöver man inte bara jobba med de tekniska delarna..."

Tillsammans attraherar vi unga människor

Regionen har ett stort behov av nyutexaminerad arbetskraft. I spetsen för ett samarbete som ska stärka IT-branschen regionalt går Joakim Ek, delägare i IT-företaget Kaj63 i Östersund. Målet är att...

Forskning som räddar liv

Dödsolyckorna i trafiken har minskat kraftigt. Delvis kan det vara doktoranden Patrik Jonssons förtjänst. "Jag jobbar med sensorer som hjälper till att bedöma väglaget."

Utbildning_Infomatik_programvaruteknik
Utbildning_Infomatik_programvaruteknik

Läs mer