Distansstudier

Så här kan du studera på distans

Här hittar du tips på digitala verktyg du kan använda om du behöver studera hemifrån. Vi listar också en del programvaror som är gratis att ladda ner för dig som student. En del programvaror kräver att du först kontaktar din lärare innan du kan ladda ner dessa.

Så här kan du studera hemifrån

Via lär plattformen Moodle

Mittuniversitetets webbaserade lär plattform kallas Moodle och du kommer åt plattformen via ditt studentkonto. Många av universitetets kurser använder redan Moodle i sin undervisning. Information om din lärare tänkt börja använda Moodle i undervisningen får du direkt från din lärare.

Ta reda på mer om  MoodleE-mötestjänsten Zoom

E-mötestjänsten Zoom är ett användarvänligt verktyg för att ordna möten och grupparbeten online oavsett var du befinner dig. Zoom är tillgängligt för alla som har ett universitetskonto; såväl medarbetare som studenter.

Ta reda på mer om Zoom

 

Verktyg för att samarbeta, dela dokument, göra enkäter m.m. – Microsoft 365 (M365)


Som student vid Mittuniversitetet får du ett Microsoftkonto och kan använda dig av Office 365, en molnbaserad plattform. Med hjälp av de olika tjänsterna i O365 kan du och dina studiekamrater exv. redigera dokument samtidigt, även om ni befinner er på olika platser, det är också användbart för att skapa enkäter m.m. O365 innehåller också Teams som är en chattbaserad samarbetsyta och ett mötesverktyg.

Ta reda på mer M 365

 

Programvaror

För att underlätta för dina studier hemifrån, med anledning av Covid19, finns det en del programvaror som du enligt avtal har rätt att installera gratis på din dator hemma. En del programvaror finns tillgängliga att ladda ner för alla studenter, men för några finns det bara avtal tecknade för en eller flera utbildningar vilket kräver att du kontaktar din lärare för att få tillgång till programvaran.

Nedan listas ett antal programvaror med information om vad som gäller för respektive programvara. Saknar du en programvara som används inom din utbildning kontakta din lärare.

Du hittar också en mängd akademiska programvaror till rabatterat pris på OnTheHub. Logga in genom att klicka på Logga in-knappen under Enkel inloggning, använd ditt studentkonto.

Till akademiska programvarucenter

 

Tillfällig fjärråtkomst till Windows datorsalar

Under rådande omständigheter ges tillfällig fjärråtkomst till ett antal datorsalar på våra Campus. Via ett särskilt webb-gränssnitt kan du som student se vilka datorsalar som det går och ansluta till och vilka programvaror som finns tillgängliga i salen, och därefter ansluta till en fysisk dator i en sal.

Läs mer på  Datorsalar med tillfällig fjärråtkomst under Covid-19

 

Programvaror

Adobe Creative Cloud

OBSERVERA! Adobes kostnadsfria studentlicenser upphör att gälla från och med 6 juli. OnTheHub erbjuder akademiska programvaror däribland Adobe till rabatterat pris. Logga in genom att klicka på Logga in-knappen under Enkel inloggning, använd ditt studentkonto.

Till akademiska programvarucenter

Innan nedladdning av Adobes kostnadsfria studentlicens behöver du kontakta kursansvarig lärare för tilldelning av en licens. Därefter laddar du ner programvaran och loggar in via https://creativecloud.adobe.com. Inloggning sker med din studentmejl adress och lösenordet som du väljer på adobesidan måste innehålla följande fyra kategorier: stora bokstäver, små bokstäver, siffror och symboler.  

I Adobe CC Complete ingår följande program:

 • Adobe Bridge
 • Adobe Acrobat
 • Adobe Photoshop
 • Adobe Illustrator
 • Adobe InDesign
 • Adobe Animate and Mobile Device Packaging
 • Adobe Dreamweaver
 • Adobe Premiere Pro
 • Adobe After Effects
 • Adobe Audition
 • Adobe Media Encoder
 • Adobe Prelude
 • Adobe Character Animator

ADT4T- Azure Dev Tools for Teaching(2)

ADT4T- Azure Dev Tools for Teaching, före detta Microsoft Imagine/Dreamspark

Mittuniversitetet har tecknat ett avtal med Microsoft som innebär att samtliga studenter och undervisande personal vid Mittuniversitetet får tillgång till Microsofts utvecklingsplattform för utbildnings- och forskningsbehov och då exempelvis operativsystem från Windows. Office-paketet finns inte tillgängligt för nedladdning via Azure Dev Tools for Teaching. En av förutsättningarna är att de används i testsyfte eller för icke kommersiellt bruk.

Du kan enbart installera programmet i en dator och har enbart tillgång till Azure Dev Tools for Teaching under tiden du är aktiv student eller har en anställning på universitetet. Du har rätt att nyttja de installerade programmen även efter avslutade studier men kan inte ladda ner eller begära nya licensnycklar.

 

Ladda ner Azure Dev Tools for Teaching

Gå till Azure Dev Tools for Teaching och klicka på Sign in/Logga in. Studenter loggar in med inloggningsuppgifterna för Studentwebben. 

Nedladdningstjänsten ligger helt utanför Mittuniversitetet, så Mittuniversitetets IT-Helpdesk kan inte tillhandahålla någon support för den tekniska lösningen. 

För vanligt förekommande frågor och svar besök Azure-utvecklarverktyg för utbildning – Vanliga frågor och svar

Affinity

Som student kan du installera Affinity på din privata dator. Innan installationen av programvarorna inom Affinity behöver du kontakta din lärare.

I Affinity paketet ingår följande programvaror Designer, Photo och Publisher. Programvarorna finns både för Mac och PC och giltiga i ett år.

Guide till Affinity programvara

Autodesk

Autodesk erbjuder fri tillgång till sin programvara för studenter och undervisande personal

För information och nedladdning besök:

https://www.autodesk.com/education/covid19?mktvar004=3621887006&internalc=true

https://www.autodesk.com/education/home

https://www.autodesk.com/education/free-software/featured

 

Comsol

För att kunna ladda ner programvaran Comsol behöver du ta kontakt med kursgivande lärare för att erhålla en passkod. Du behöver också skapa ett Accesskonto där du sedan anger den passkod du fått av din lärare för att ladad ner programmet.

Skapa ett accesskonto och ladda ner Comsol: http://www.comsol.se/product-download

Programvaran finns även tillgänglig via Remote Desktop webben som du kommer åt på:   https://rdweb.miun.se/RDWeb/

 

 

Keyshot

Innan nedladdning behöver du kontakta kursgivande lärare för att erhålla en licens för programmet.

Giltighetstid på nedladdad programvara är 60 dagar.

Nedladdning:

PC- https://www.keyshot.com/download/345988/

Mac- https://www.keyshot.com/download/345990/


Steg- för steg instruktioner för nedladdning:

 • Download and start KeyShot 9
 • If the registration dialogue box does not open, look under the 'KeyShot' menu on Mac, or 'Help' menu on Windows, and click on 'Register a license' and click yes when it asks if you want to upgrade your license
 • Enter your info and click ‘Continue'
 • Click on Activate your license and click ‘Continue'
 • Enter your KeyShot serial code and click ‘Continue'

KUGG

För mer information om tillgång till programvaran KUGG ta kontakt med din lärare. 

Mathworks Matlab

Som student vid Mittuniversitetet har du möjlighet att installera Matlab på din privata dator. Du behöver ett konto hos Mathworks för att kunna ladda ner programvaran samt för att kunna aktivera licensnyckeln.

Se guide för att Skapa konto hos Mathworks och ladda ner program.

Både studenter och anställda har dessutom tillgång till flera MATLAB-utbildningar som ges av MathWorks. Efter avslutad kurs har du möjlighet att få ett kursbevis utställt från MathWorks. För mer information och registrering använd denna länk.

Mentor Graphics PADS

PADS Professional Student Edition finns för gratis nedladdning för dig som student via länkarna:

https://www.pads.com/downloads/pads-professional-student/

https://www.pads.com/downloads/pads-professional-student/pads-professional-student-form

 

Rhino

Under länken nedan kan du som student ladda ner en testversion av Rhino som är giltig i 90 dagar.

https://www.rhino3d.com/download

SolidWorks

www.solidworks.com/sdk kan du som student ladda ner en gratisversion av SolidWorks som är giltig i 60 dagar. Följ instruktionerna nedan för nedladdning:

 • ange Trial Code: TCOVID19
 • välj 2019-2020 versionen (om ni inte behöver en äldre version).
 • fyll email och övriga fält.
 • under nedladdningsprocesser kommer ni att få ett 24-siffrigt serienr som ni sedan använder för att aktivera.
 • studenter kan även komma åt MY Solidworks med hjälp av sitt serienr - my.solidworks.com/account/student-access

 

SPSS Statistics

Som student vid Mittuniversitetet har du möjlighet att installera programvaran SPSS på din privata dator. För att få tillgång till programmet, vänligen kontakta IT-Helpdesk.

SPSS finns också installerat i vissa datorsalar på Campusorterna.

Talsyntesen Tortalk

Läs med öronen. TorTalk finns för PC och Mac och kan läsa alla sorters texter; e-böcker, PDF:er och inscannad text. Markera text på skärmen och få den uppläst. Du kan välja mellan runt 60 olika röster och 20 olika språk i talsyntesen. 

Du hittar fler röster och språk samt manual och videofilmer på Guider för nedladdning och installation

Ladda ner TorTalk

Läs mer om läsnedsättning

Zoom

E-mötestjänsten Zoom är ett användarvänligt verktyg som kan användas för nätbaserade möten, föreläsningar på distans, handledning och grupparbeten. Du som student på Mittuniversitetet kan ladad ner detta verktyg gratis. För mer information om vad som krävs och hur du laddar ner Zoom besök länken nedan:

Kom igång med Zoom

 

Tekla Structures, Archicad, Strusoft WIN-statik, Mathcad, Revit

Inom kort blir det möjligt för dig som student att komma åt programvarorna Tekla Structures, Archicad, Strusoft WIN-statik, Mathcad, Revit på distans genom att koppla upp sig mot universitetets datorer. Mer information om när och hur du loggar in på distans kommer inom kort att presenteras här på sidan.