Så går det till att plugga på distans

Spara favorit 3 okt oktober 2018
Datateknik

Även fast du pluggar på distans har du kontakt med både lärare och kursare via nätet. Genom att logga in på den så kallade lärplattformen får du tillgång till kursmaterial och kan via video, chatt och forum prata med kurskompisar och lärare.

Att studera på distans är flexibelt men kräver lika mycket studietid som att studera på campus.

Vid Mittuniversitetet har vi två typer av distansstudier - Distans med en eller flera träffar på campus per termin och distans utan träffar på campus, där allt sker över internet.

De träffar som sker på campus är fysyika träffar och kan vara obligatoriska, då måste du åka till något av våra campus.

I vissa distanskurser kan det ingå en tentamen som kan genomföras vid ett lärcentra eller lärosäte på eller i närheten av hemorten. Se reglerna för salstentamen på annan ort i sin helhet här.

Digitala möten

Undervisningen sker på olika sätt. En lärare kan lägga upp text, bild, video och annat som du behöver för din kurs. Genom videokonferens kan du delta i till exempel gruppdiskussioner. Så även fast ni sitter på olika platser i världen så träffas ni ändå.

Vad behöver jag för att studera på distans?

Intresse! Och naturligtvis tid. Att läsa på distans kan vara bekvämt när man inte kan eller vill flytta. Men det kräver lika mycket tid som att studera "vanligt".

Det är enkelt att studera på distans, men det krävs också en hel del självdisciplin. Du lägger själv upp planeringen för att kunna följa med i utbildningens och kursens planer. En utbildning på halvfart kräver att du studerar ungefär 20 timmar per vecka. Utbildningar på helfart motsvarar en normal arbetstid på 40 timmar per vecka.

Du måste naturligtvis också ha tillgång till en uppkopplad dator, vilket är en grundförutsättning för att kunna komma åt bland annat lärplattformen som används i samband med undervisningen. Distansundervisning sker till största del över nätet. Vissa kurser kräver också andra material eller verktyg. Ibland behövs en webbkamera eller om du till exempel läser design ett speciellt program.

När du är inloggad på studentportalen kommer du att ha tillgång till vår lärplattform. Här hittar du bland annat kursmaterial och instruktioner, och här kan du kan chatta med lärare och andra kursdeltagare.

Mer information om distansutbildning hittar du på studera.nu

När du bestämt dig!

Studenter, Hus G Östersund, skidåkning i OS 2014

När du bestämt dig för en utbildning klickar du på anmälningsknappen som finns vid varje kurs- och programpresentation på vår webb. 

Du kommer då till antagning.se, där anmälan till landets samtliga högskolor och universitet sker. Följ sedan instruktionerna så registreras du som sökande. 
Lycka till!

Regler för salstentamen på annan ort

Studenternas förfrågningar och önskemål om att få tentera på annan ort har ökat stort de senaste åren. För att öka rättssäkerheten och underlätta administrationen kring salstentamen på annan ort finns det universitetsgemensamma regler och riktlinjer.

Du som är student och läser kurstillfällen med studieformen DST eller ITD berörs av de nya riktlinjerna.

Så här kommer de nya reglerna att påverka dig

Läs mer om salstentamen på annan ort