Hur går det till att plugga på distans? Här hittar du svar på dina funderingar.

Distansutbildning, arbete vid dator, onlinemöte, skypemöte

Vid Mittuniversitetet har vi två olika typer av distansstudier, den ena innehåller en eller flera träffar på campus, den andra är distans utan träffar. Observera dock att för kurser utan undervisning/träffar på campus kan det vara så att tentamen måste skrivas på någon av Mittuniversitetets campus alternativt på ett lärcentra eller annat lärosäte i närheten av din hemort. För mer infomraiton se länk nedan. 

För dig som ska studera distans med träffar på campus är det viktigt att veta att träffarna kan vara obligatoriska, du måste alltså delta i undervisningen på plats. 

Distansbaserade kurser (med eller utan träffar) omfattas av studentinteraktivt lärande vilket innebär att det kan förkomma olika former av gruppuppgifter där du kommer att samarbeta med andra studenter.

Och du, kom ihåg att studera på distans visserligen är flexibelt, men det kräver lika mycket tid av dig som att studera på campus.

Se reglerna för salstentamen på annan ort i sin helhet här.

Digitala möten

Undervisningen sker på olika sätt. En lärare kan lägga upp text, bild, video och annat som du behöver för din kurs. Genom videokonferens kan du delta i till exempel gruppdiskussioner. Så även fast ni sitter på olika platser i världen så träffas ni ändå.

Vad behöver jag för att studera på distans?

Intresse! Och naturligtvis tid. Att läsa på distans kan vara bekvämt när man inte kan eller vill flytta. Men det kräver lika mycket tid som att studera "vanligt".

Det är enkelt att studera på distans, men det krävs också en hel del självdisciplin. Du lägger själv upp planeringen för att kunna följa med i utbildningens och kursens planer. En utbildning på halvfart kräver att du studerar ungefär 20 timmar per vecka. Utbildningar på helfart motsvarar en normal arbetstid på 40 timmar per vecka.

Du måste naturligtvis också ha tillgång till en uppkopplad dator, vilket är en grundförutsättning för att kunna komma åt bland annat lärplattformen som används i samband med undervisningen. Distansundervisning sker till största del över nätet. Vissa kurser kräver också andra material eller verktyg. Ibland behövs en webbkamera eller om du till exempel läser design ett speciellt program.

När du är inloggad på studentportalen kommer du att ha tillgång till vår lärplattform. Här hittar du bland annat kursmaterial och instruktioner, och här kan du kan chatta med lärare och andra kursdeltagare.

Mer information om distansutbildning