Hållbar infrastruktur – glasbyggnad och träd

Ekoingenjör, 180 hp

Ekoingenjören medverkar till att bygga ett hållbart samhälle genom att kombinera teknisk förståelse och analysförmåga med djupare kunskaper inom miljövetenskap. Som ekoingenjör får du ett helhetsperspektiv som gör dig kvalificerad till att leda arbetet med att finna hållbara tekniska lösningar på många av dagens miljöproblem.


  • Start: Hösttermin 2024
  • Studieform: Distans
  • Obligatoriska campusträffar: Ja
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Östersund
  • Antal platser: 20
  • Undervisningsspråk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-H4471
  • Start: Hösttermin 2024
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Östersund
  • Antal platser: 20
  • Undervisningsspråk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-H4481

Om programmet

Det som utmärker ekoingenjörsprogrammet från andra miljötekniska ingenjörsprogram är ett tydligt fokus på den ekologiska tekniken och det breda hållbarhetsperspektivet. Detta för att du i din yrkesroll ska kunna vara den som leder och sammanför expertis inom teknik, ekologi och samhällsbyggnad för en hållbar samhällsutveckling.

Första året handlar om den vetenskaplig grunden där du läser kurser inom ekologi, miljövetenskap och matematik samt utvecklar dina mättekniska färdigheter i fält och i labb. Vi gör flera studiebesök för du ska få en bild av samhällets funktioner och den roll du utbildas för.

Under andra året får du många av de verktyg du behöver i din yrkesroll som miljölagstiftning, riskanalys, GIS och LCA. Här möter du också flera kurser inom teknikområdet.

Under utbildningens sista år ges fördjupande kurser inom ekologisk teknik och klimatanpassning av viktiga samhällsfunktioner där du arbetar i projekt direkt mot samhället. Studierna avslutar du sedan med ett självständigt fördjupningsarbete inom ett valfritt miljötekniskt område.

Ekoingenjörsprogrammet ges både som campus- och distansutbildning. Vissa kurser i utbildningen ges på engelska.

Undervisningens upplägg

Föreläsningar och seminarier live-streamas direkt från klassrummet. Distansprogrammet har 1-2 obligatoriska sammankomster per termin i Östersund. Det finns viss möjlighet till anpassad studietakt.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D

Äldre gymnasiebetyg

Urval

Program öppna för högskolenybörjare, urval på Betyg och Högskoleprov 67/33

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen

Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot miljöteknik som översätts till Degree of Bachelor of Science in Engineering: Environmental Engineering.

Efter utbildningen

En ekoingenjör kan få anställning som till exempel hållbarhetsexpert eller miljöingenjör både inom den privata och offentliga sektorn. Arbetsuppgifterna spänner över ett stort område med fokus på olika kombinationer av miljö- och ingenjörsmässiga frågor. Det kan handla om att jobba med olika typer av tekniska system, resurshantering eller energiförsörjning. Ekoingenjören kan även arbeta som projektledare i miljörelaterade samhällsprojekt eller som miljösamordnare.

Exempel på arbeten som du kan söka efter fullgjorda studier är miljöingenjör, VA-ingenjör, avfallsingenjör, miljökonsult, miljöspecialist, hållbarhetsspecialist, miljöinspektör, miljösamordnare, miljökoordinator, miljöanalytiker och miljötekniker.



För dig som vill fördjupa dina studier erbjuds en påbyggnadsutbildning på masternivå (två års kompletterande studier, 120 hp).

Arbetslivskontakt

Du kommer under utbildningen att besöka verksamheter som är intressanta för en ekoingenjör och du kan även få genomföra mindre projekt åt företag eller kommuner. Många väljer att göra sitt avslutande självständiga arbete i samarbete med ett företag, en organisation eller en myndighet.

Kontakt

Frågor om programmet




Sidan uppdaterades 2024-02-23