Idrottsvetenskapligt program

Idrottsvetenskapligt program, 180 hp

Brinner du för idrott, fysisk aktivitet och hälsa? Vill du veta hur kroppen fungerar och vad vi kan prestera? I så fall är Idrottsvetenskapliga programmet något för dig. Det ger dig en bred kunskap inom det idrottsvetenskapliga fältet samtidigt som du får fördjupa dig i fysiologi, träningslära och idrottspsykologi. Efter utbildningen kan du jobba som bland annat tränare, rådgivare, ledare och utbildare på både grupp- och individnivå.

  • Start: Höstterminen 2020
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Östersund
  • Platsfördelning: B/P: 60/40%
  • Antal platser: 30
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-N4341

Sista anmälan: 15 april 2020

Utbildning inom idrottsvetenskap fyller en viktig funktion i dagens samhälle med en allt mer stillasittande och inaktiv befolkning. Denna utveckling ger negativa konsekvenser både ur ett hälso- och idrottsperspektiv. För att vända trenden behövs välutbildade personer som förstår vikten av att främja en god hälsa, en aktiv livsstil och en gynnsam och effektiv idrottsutveckling. Arbetsmarknaden inom hälso- och idrottssektorn har expanderat under senare år.

Utbildningens första år är mer teoretisk och du läser grundläggande anatomi, fysiologi, idrottsfysiologi, fysisk aktivitet, hälsa, rörelselära och träningslära. Det andra året får du fördjupa dig i dessa ämnen och introduceras i idrottspsykologi, testmetodik, idrottsnutrition och praktiskt ledarskap. Andra året är mer praktiskt och du gör även din första praktik. Under det sista året ökar graden av självständighet. Då gör du en egen fördjupning och tillämpar dina kunskaper i samarbete med våra forskare inom områdena fysisk aktivitet och hälsa, träning och prestation samt omgivningsfysiologi.

Utbildningen är nära kopplad till den framstående forskningsmiljön på Nationellt Vintersportcentrum (NVC). Kopplingen till NVC, kombinationen av teori och praktik plus ett välutrustat studentlaboratorium gör denna utbildning unik.

Utifrån ditt eget intresse kan du fördjupa dig inom områdena fysisk aktivitet och hälsa eller prestationsidrott. Du har även möjlighet till internationellt utbyte under utbildningen. Dessutom har du goda möjligheter att satsa på studier i kombination med, en hälsosam livsstil, ett rikt friluftsliv med närhet till fjällen och elitidrottande.

Sammankomster

Utbildningen sker på helfart och är campusförlagd i Östersund.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Matematik B, Naturkunskap A och Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2
(OB 16)

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen

Filosofie kandidatexamen med huvudområdet idrottsvetenskap som översätts till Degree of Bachelor of Science with a major in Sport Science

Efter utbildningen

Programmet ger dig en god grund att arbeta inom idrotts- och hälsosektorn, med fokus på framförallt hälso- och prestationsutveckling, som tränare, ledare, coach, rådgivare, testledare och utbildare. Arbetstillfällen finns inom föreningar, förbund och företag, hälso- och friskvårdsanläggningar, inom idrottsrörelsen eller som egen företagare. Du har också goda möjligheter att fördjupa dig vidare inom ämnet och förbereda dig för en forskarutbildning.

Arbetslivskontakt

Verksamhetsförlagd undervisning och praktiska moment ger en bra förberedelse inför framtida arbetsliv.

Förmodligen de tre roligaste åren i mitt liv, grymt roligt och lärorikt

Robin Andersson Nyberg
Läs hela intervjun med Robin Andersson Nyberg

Tillgången till studentlabbet och gymmet var en otrolig fördel för att själv kunna öva på att omsätta teori till praktik.

Läs hela intervjun med Helena Nordén

Idag jobbar jag som målvaktstränare i IF Elfsborg

Linus Eriksson, målvaktstränare för ÖFK med Aly Keita, förstemålvakt.
Läs hela intervjun med Linus Eriksson, målvaktstränare.

... jag har alltid haft ett intresse för hälsa och träning.

Petra Hagfeldt, Idrottsvetenskapliga programmet
Läs hela intervjun med Petra Hagfeldt, egen företagare.

... den unika möjligheten att vara nära verksamheten vid Nationellt Vintersportcentrum.

Mirko Mandic, idrottsvetenskapliga programmet
Läs hela intervjun med Mirko Mandic´, forskningsassistent på KI

Jag minns studietiden som en otroligt rolig tid. Lärarna var fantastiska och la ner mycket tid på att utbildningen skulle vara väl planerad.

Marie-Louise Dahlberg, studentintervju, idrottsvetenskapligt program
Läs hela intervjun med Marie-Louise Dahlberg, föreningsutvecklare Svenska Friidrottsförbundet

Vill du jobba nära med människor och är intresserad av träning och rörelse så är denna utbildning något för dig!

Anna Gustafsson, studentintervju, idrottsvetenskapligt program
Läs hela intervjun med Anna Gustafsson, curlingtränare och egenföretagare

Kontakt

Frågor om programmet

Frågor om programmet

+46 (0)10-142 80 00